Sitne žice tamburice


Sitne žice tamburice

1998.

Nakon odlaska Boška Bogičevića, rad sa orkestrom, kao dirigent, nastavlja Josip Jurca. Odmah okuplja tridesetak dece, i počinje da ih podučava sviranju tambure. I već te 1998 godine formira se dečiji tamburaški orkestar od dvadeset članova.Članovi tog orkestra čine kostur današnjeg Velikog tamburaškog orkestra „Matija Gubec“


Stoje: Jurca Zoran, Ris Darko, Kojić Nikola, Jurca Goran, Štimac Steva, Činčak Dalibor, Lanc Steva, Lanc Zdenko, Hajduković Ljubiša Sede: Lanc Branislav, Lanc Ivan, Benčić Marija, Galar Ivan, Jurca Josip, Šefer Ivan, Ris Josip, Abramović Goran, Babić Aleksandar, Lanc Mario


Manji sastav dečijeg orkestra, već te 1998. godine učestvuje na manifestaciji „Zlatne ruke Srema“, i osvaja srebrnu plaketu.Na godišnjoj skupštini društva, takođe nastupaju sa kraćim programom.Učestvuju na „Dečijoj bostanijadi“ u Šašincima, nastupaju u Kraljevcima, Kostolcu, i na promociji knjige Boška Paukovića

1999.

Ova godina je jubilarna. Društvo navršava 80. godina uspešnog rada. Dečiji orkestar nastupa na promociji knjige Ratka Rackovića „Hrvati u Rumi na Bregu“.Navršava se 250. godina Rumske župe, pa V.T.O.priređuje koncert u župnoj crkvi. Na festivalu Tamburaških orkestara Srbije, kao i svake godine, učestvuje i naš orkestar.Svečani koncert održavamo 20.11. 1999. u velikoj dvorani Kulturnog centra.


Festival tamburaških orkestara Srbije


JUBILARCI: P.MATEŠIĆ, Z.KOLARIĆ, B.PAUKOVIĆ, I.DULIĆ, M.BENČIĆ, Đ.ŠIKEZDI, A.MATEŠIĆ, M.GRUBIŠIĆ, I.RAKOŠ, I.HORVATIĆ, M.MIKULINAC I J.RAKOŠ


POČASNI PREDSEDNIK PETAR MATEŠIĆ I DOBITNICI NAJVEĆEG PRIZNANJA “LIK MATIJE GUPCA” – ZLATKO KOLARIĆ I BOŠKO PAUKOVIĆ

Dečiji orkestar nastupa na „Četvrtom festivalu dečijeg folklora“ u Tavankutu, na „Vinkovačkim jesenima“, na “27.saboru takmičara zemljoradnika Srema“, kao i na nekoliko promocija koje su se te godine održale.


Naši mladi tamburaši sa Mitrovčanima na “Vinkovačkim jesenima”


2000.

I ove godine V.T.O.“M.Gubec“ priređuje svoj godišnji koncert 27.5. 2000. u velikoj dvorani Kulturnog centra, učestvuje na Festivalu tamburaških orkestara Srbije, i daje celovečernji koncert u Irigu.Dečiji orkestar, zajedno sa horom osnovne škole Ivo Lola Ribar osvaja prvo mesto na opštinskoj smotri. Mladi tamburaši nastupaju na „Smotri folklora u dijaspori“, u Rešetarima – Hrvatska, i kao gosti na koncertu KUD „Krajišnik“.

Ž.KOSJER, D.STUPAR, Z.ŠULC, J.JURCA, B.BOGDANOVIĆ, DUŠKO RADOVIĆ, M.GINER, Dr.PERA MILOŠEVIĆ, R,RADOVIĆ, B.KLEVERNIĆ, R.RACKOVIĆ


POČETAK KONCERTA – VELIKI TAMBURAŠKI ORKESTAR

DUŠAN STUPAR – U SVOM ELEMENTU

Koncert u Irigu

2001.

Orkestar mladih učestvuje na promociji knjige „Sremske doskočice“, održavamo redovni godišnji koncert u Kulturnom centru.,učestvujemo na festivalu tambutaških orkestara Srbije, dajemo celovečernji koncert u Kikindi, Beočinu, a manji sastav učestvuje na nekoliko manifestacija.

2002.

V.T.O. „Matija Gubec“ učestvuje na svečanom koncertu „Božičnih pjesama i običaja Srijema“ u župnoj crkvi u Petrovaradinu. Na manifestaciji „Zaštitimo našu planetu“ naš omladinski orkestar takođe uzima učešće. Dajemo redovni godišnji koncert, učestvujemo na „Kulturnom letu“, kao i „Festivalu tamburaških orkestara Srbije“.Učestvujemo na proslavi HKPD“Stjepan Radić“ u Novom Slankamenu. Naš veliki tamburaški orkestar učestvuje na manifestaciji „Srijem Hrvatskoj“ u dvorani „Lisinski“ u Zagrebu , dajemo celovečernji koncert u Bačkoj Topoli, i učestvujemo na koncertu „Srpskog pevačkog društva“ u Rumi.

VELIKI TAMBURAŠKI ORKESTAR U PUNOM SASTAVU


Katarina Atanacković u “LISINSKOM”

Vera Svoboda – “Divan je kićeni Srem”

VERA SVOBODA I VELIKI TAMBURAŠKI ORKESTAR HKPD “MATIJA GUBEC”

2003.

V.T.O.“Matija Gubec“ 27. 3. održava celovečernji koncert u studiju „M“ u Novom Sadu .Povodom dana Svetog Leopolda, održavamo koncert u Župnoj crkvi. Dajemo redovni godišnji koncert u Kultutnom centru u Rumi, učestvujemo na „Festivalu tamburaških orkestara Srbije“, i dajemo koncert Rumskim Nemcima. Na manifestaciji „Zlatna jesen života“ u Gerontološkom centru, priređujemo koncert za naše najstarije sugrađane.U emisiji TV Novi Sad „Svirac svira srce dira“ naš veliki tamburaški orkestar, pokriva celu emisiju. Putujemo za Zagreb, gde 24.10. dajemo celovečernji koncert, u dvorani „Siget“. Manji sastav učestvuje na manifestaciji „Dan za hvala“, na Rumskoj pijaci. Takođe, manji sastav učestvuje na promocijama knjiga „Slavija“,i „Hronika Rumskog fudbala“, kao i promociji PČESINE izadanja knjige „Vašar je bio“ na Rumskom vašarištu.


Koncert u Gerontološkom centru

Šijački V., Paišl V., Trtica N., Negovanović B., Đurić Đ.

2004.

Dajemo svoj redovni godišnji koncert. Učestvujemo na „Festivalu tamburaških orkestara Srbije“, na „Festivalu Hrvatske tamburaške glazbe“ u Osujeku, kao i na „Festivalu tamburaške muzike Sava Vukosavljev“ u Zmajevu. I ove godine za TV Novi Sad snimamo emisiju „Vojvođanske zlatne žice“. Putujemo za Zaprešić, gde priređujemo celovečernji koncert, učestvujemo na „Vinkovačkim jesenima“, kao i na skupu društava „Matija Gubec“ u Dunjem Miholjcu. Na svečanom koncertu za dan škole „Ivo Lola Ribar“ naš tamburaški orkestar takođe uzima učešće, kao i na proslavama u Golubincima i Novom Slankamenu. Manji sastav učestvuje na promacijama PČESINIH izdanja u Rumi i Kulpinu.

2005.

Dajemo redovni godišnji koncert „100 Rumskih tamburaša“, gde na sceni Kulturnog centra okupljamo sve Rumske tamburaše, njih preko 100.Putujemo za Županju na „Smotru najboljih tamburaških bandi“, u Ilaču na „Smotru svirača tradicionalnih instrumenata“, u Nijemce na manifestaciju „Divan je kićeni Srijem“, ponovo u Ilaču na skup društava „Matija Gubec“.

Učestvujemo na festivalima u Rumi, Tuzli, i Zmajevu.Dajemo celovečernji koncert u Vukovaru, učestvujemo na proslavi “35. godina Radio Srema“, kao i promociji Pčesinih izdanja.

Snimamo u studiju „M“ Radio Novog Sada novi CD, sa dvadeset i jednom pesmom čiji je autor dirigent i umetnički rukovodilac V.T.O.“Matija Gubec“- Josip Jurca.Vokalni solisti su: Dušan Stupar, Marija Benčić, Bogdan Dejanović, i Katarina Atanacković. Regionalna „Sremska televizija“ snima dvanaest spotova sa ovog CD-a. U velikoj dvorani Kulturnog centra, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, održavamo promociju ovog, za nas velikog poduhvata

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.