Nagrada Josip Andrić 2023

18/01/2024

 

Trajanje za poštovanje- 120 godina HKPD „Matija Gubec“ Ruma

  1. decembar 2023. godine

Ruma-Ove godine Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ Ruma može da se pohvali izuzetno značajnom godišnjicom, a to je punih 120 godina od osnivanja. 120 godina neprekidnog rada je činjenica koja služi kao primer uspešnog udruživanja i opstanka u periodu dužem od jednog veka, za šta su poznati Rumljani i posebno pohvaljeni. Ovih dana Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji na svečanosti u održanoj u Subotici Rumljanima je dodelilo Priznanje „Dr.Josip Andrić“ za doprinos hrvatskoj kulturi za 2023.godinu. Tamburaši iz Velikog orkestra ovog društva u svom gradu jubilej su simbolično obeležili velikim godišnjim koncertom, održanim u Velikoj dvorani Kulturnog centra „Brana Crnčević“ u Rumi.

-Mislim da smo jedno od najdugotrajnijih društava u Vojvodini koje postoji i radi u kontinuitetu, a u Sremu smo sigurno najstarije društvo koje nosi naziv hrvatsko. Poznati smo po tamburici i Veliki tamburaški orkestar je poslednjih godina okosnica našeg rada, ali osim toga radi i naša škola tambure, koju trenutno vodi i naš dirigent Dragutin Škrobot. Nekada je naše društvo imalo dramsku i folklornu sekciju koja je trajala do sredine sedamdesetih godina prošlog veka, rekao je Zdenko Lanc, predsednik HKPD „Matija Gubec“ Ruma. Zanimljivo je da u poslednjih nekoliko godina ovo društvo imalo i svoju fudbalsku sekciju, pa u društvu vole da naglase i tradiciju da su se upravo fudbaleri okupljali na Veliki petak u mečevima u kojima su se nadmetali oženjeni protiv neoženjenih. Ipak, tambura je ta koja ih drži na okupu i putem tamburaške muzike ovo društvo predstavljalo je Rumu daleko van svog mesta.

-Ono čemu težimo i čemu ćemo težiti je ne samo da se predstavimo i predstavljamo Rumu, već da negujemo tamburašku muziku. To smo prikazali i na našem koncertu u decembru kada smo obeležili dan društva, a takođe i na redovnim godišnjim koncertima koje održavamo početkom leta. Dva koncerta godišnje dajemo Rumi. Zanimljivo je da smo redovni učesnici susreta svih društava iz bivše Jugoslavije koja nose naziv „Matija Gubec“. U Vojvodini i Srbiji smo to mi i Tavaknkut, a ima ih u BiH i u Hrvatskoj, pa je tako i Ruma dva puta bila domaćin, dodaje Zdenko Lanc.

Danas društvo „Matija Gubec“ ima skoro 400 članova, s tim da je četrdesetak aktivnih, dok u Velikom tamburaškom orkestru svira 22 člana svih starosnih dobi, od tinejdžera do penzionera. Tu su i dirigent i vokalni solisti koji prate svirače.

-Naše probe su posećene i to nas raduje. To nam pokazuje da se tambura i dalje voli, posebno što je ovde kod nas sve dobrovoljno, dok je plaćen samo dirigent. Sama pomisao da smo deo nečega što traje 120 godina nas tera da budemo tu i da preguramo i ovo teško vreme. A teško vreme za nas kao i za sve druge KUD-ove karakteriše nedostatak podmlatka. Posebno nam problem, kao i svima, predstavlja odlazak mladih na studije koji se više ne vraćaju. Mi se borimo na razne načine da privučemo decu da ovde vežbaju i dobrodošli su svi, bez obzira na nacionalnu pripadnost, što se može primetiti kod nas, govori Zdenko Lanc.

Svi muzičari iz orkestra su prošli školu tambure, a stvoriti tamburaša je dugotrajan proces. Škola tambure je besplatna, ali i sva razonoda za najmlađe koja je organizovana za mlade u prostorijama ovog društva. Upravo su sopstvene prostorije veliki benefit, koje krase, između ostalog veliki broj medalja, plaketa i nagrada.

-Najveću težinu i nama najdraže priznanje je Povelja Republike Hrvatske koju je 2013.godine uručio tadašnji predsednik Ivo Josipović, za naš rad i postojanost. Takvo priznanje na teritoriji Srbije među hrvatskim društvima nosimo samo mi i Tavankut. Naravno i sada smo od Hrvatkog nacionalnog vijeća takođe dobili priznanje povodom 120 godina postojanja, kaže Lanc.

U planu je i dalje negovanje tamburaške muzike, ali i etapno uređenje prostorija na rumskom Bregu, koje su nastale zahvaljujući dobrovoljnom radu članova. U Sremu su jedni od retkih sa sopstvenim prostorijama u kojima se održavaju probe, koncerti, ali i završnica Festivala tamburaških orkestara Vojvodine.

-Nade za nastavak ovoga što radimo ima, ali sve zavisi i od podrške sistema. Tu je Opština Ruma, ali i podrška države Hrvatske. Deo poslova na uređenju prostora smo odradili, očekuje nas još posla. Najznačajnije je da održimo naš rad, da privučemo mlade i da se tamburica još dugo čuje, zaključuje Zdenko Lanc, predsednik Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva „Matija Gubec“ Ruma.

53 godine muzicira bez prekida

van Horvatić je najstariji član Velikog tamburaškog orkestra HKPD „Matija Gubec“ Ruma. Uskoro će napuniti sedamdesetu, a društvu se priključio 1970.godine i tako je do danas. Muzika je ta koja ga je održala u društvu do danas, kao i bas prim koji svira. -Tu je nas trojica najstarijih koji smo ovde dugo. Nekad kada nije bilo televizora u svakoj kući, još manje kompjutera i telefona, logično je bilo da se na ovakvim mestima okupljamo, pa je nekad bilo i daleko više članova. Tada smo bili slobodni da se bavimo sportom ili muzikom, ja sam odabrao muziku. Uvek kažem da ću svirati dokle god mogu, a mogu reći da sam možda i najredovniji. Tambura je divan instrument i retki su oni koji u ovm našim krajevima mogu da kažu da je ne vole. Srem i Vojvodina su po tamburi čuveni i bez nje ne mogu. Žao mi je samo što nemamo više dece. A koliko meni znači govori činjenica da sam pune 53 godine ovde, rekao je Ivan Horvatić, najstariji član tamburaškog orkestra „Matija Gubec“ Ruma.

 

 

 

 

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.