Proslavljen praznik hrvatske zajednice u okviru manifestacije „Srijemci Srijemu

20/10/2023

 

Proslavljen praznik hrvatske zajednice u okviru manifestacije „Srijemci Srijemu

Praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića – proslavljen je u Novom Sadu 15. listopada u okviru manifestacije „Srijemci Srijemu“ koja je okupila brojne hrvatske udruge kulture s područja Srijema. Program su zajednički organizirali Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina, Fondacija „Cro-Fond“ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je u svojem pozdravnom govoru rekla kako su blagoslovi u hrvatskoj zajednici „u posljednje vrijeme silovito počeli teći“.

„Gradimo, snažimo se, rastemo, prepoznajemo se, primamo… Istina blagodati nisu još doprli do svih dijelova našega bića, no, ono što vodstvo hrvatske zajednice svim srcem želi i vjeruje jest da će se vrlo uskoro i Hrvatima u Srijemu povratiti stari sjaj. Vrlo uskoro ćemo svi osjetiti kako se isplatilo sve ove godine ne odustajati. Ipak, moramo biti svjesni jednoga: primiti možemo samo onoliko koliko je naša posudica duboka i spremna. Moramo biti svjesni da će rane 90-ih zacijeliti jedino ako budemo zagledani u budućnost i da su napor i znoj neraskidivi dio onih čijim se plodovima divimo. Bez jasnih vizija, davanja sebe i aktivnog rada nijedna udruga nije održala svoje manifestacije i članstvo.“, rekla je Vojnić.

Istaknula je i sve veću potporu matične Republike Hrvatske koja, kako je naglasila, treba značiti i veću odgovornost u radu hrvatske zajednice.

„Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske obećao je ove godine i stipendije za studente koji ovdje studiraju. Nastavit će iz godine u godinu podržavati i naše kapitalne projekte. I crkvu uza se imamo. Vizija HNV-a jeste kako svaki dio našega bića dobiva zrak. I ne samo zrak, nego kako sinkrono dišemo punim plućima. Vjerujemo da smo to konačno zaslužili, a neka ovi ‘Srijemci Srijemu’ uronjeni u Dan bana Josipa Jelačića budu novi simbol i nova etapa naše stamenije budućnosti. Ne posustajmo, ne odustajmo, a neka bude kako Bog dade i sreća junačka“, rekla je Vojnić.

Jedan od gostiju večeri bio je i savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak. On je istaknuo kako su Hrvati u Srijemu još uvijek zajednica kojoj je potrebna najveća potpora.

„Uza svo poštovanje prema hrvatskim udrugama u drugim dijelovima Vojvodine koje imaju puno izazova u svome radu, koje se suočavaju s različitim poteškoćama i preprekama, upravo su Hrvati u Srijemu još uvijek zajednica kojoj je potrebna naša najveća pomoć i koju moramo doista na poseban način ohrabrivati i činiti sve da oni otvore vrata novih mogućnosti i da počnu kretati u nove razvojne projekte“, istaknuo je Bošnjak te izrazio uvjerenje da će već u sljedećoj godini biti prilike da se i u Srijemu realizira neki projekt od velike kapitalne važnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.