Kraljci u Rumi 2023

18/01/2023

Kraljci u HKPD Matije Gubec u Rumi

 

Ponosni čuvari svoga običaja

Kad sam prije deset godina išao pjevati s kraljcima, bilo nas je 17,18. Sada je taj broj nažalost puno manji uglavnom zbog općeg odljeva stanovništva, ali je važno da se običaj kontinuirano provodi, da  ga mladi prihvataju i da kraljce obitelji s radošću dočekuju”, kaže Zdenko Lanc predsjednik rumske udruge.

 

I ove godine 14. siječnja, u prostorijama HKPD-a Matija Gubec u Rumi, neoženjeni muškarci, kraljci, organizirali su plesnu zabavu. Tradicionalnoj igranci prethodio je ophod kraljaca, običaj koji se u Rumi prakticira više od jednog stoljeća i po kome su župljani ovoga mjesta specifični. Običaj je da se na blagdan Sveta tri kralja okupe kraljci (neoženjeni muškarci), ukrašeni novogodišnjim ukrasima i zajedno posjećuju kućanstva u Rumi i okolici, pjevajući pjesmu Narodi nam se kralj nebeski, javljajući radosnu vijest o rođenju Isusa Krista. Nakon pjevanja pjesme, domaćini ih darivaju kobasicama, vinom, rakijom i novcem. Od prikupljenih darova kraljci organiziraju igranku u prostorijama Društva.

 

Kontinuitet unatoč manjem broju

 

Kao specifičan običaj za ovo podneblje Srijema, koji se prakticira više od jednog stoljeća u kontinuitetu, kraljci su uvršćeni kao dio nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Republici Srbiji.

“Drago nam je što su kraljci uvršteni u dio nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Republici Srbiji, kao jedinstven tradicionalni običaj koji se prakticira uoči blagdana Sveta tri kralja. Običaj kraljaca u Rumi postoji od davnina. Naši djedovi su nam pričali o tom običaju, prenosili su svoja iskustva s koljena na koljeno i on se nikada nije prekidao, pa čak ni u vrijeme pandemije korona virusa. Kad sam prije deset godina išao pjevati s kraljcima, bilo nas je 17,18. Sada je taj broj nažalost puno manji uglavnom zbog općeg odljeva stanovništva, ali je važno da se običaj kontinuirano provodi, da  ga mladi prihvataju i da kraljce obitelji s radošću dočekuju”, kaže Zdenko Lanc predsjednik rumske udruge.

Isto kao prije

Bernardo Lanc je jedan od starijih članova rumske udruge koji je išao pjevati s kraljcima kao dječak.

“Običaji se nisu bitno mijenjali u odnosu na vrijeme kada sam ja bio kraljac, ali nas je bilo puno više,  20 a nekad i 30. Bilo je i puno više katoličkih obitelji u Rumi. Pripremali smo se 5,6 dana ranije i 5. siječnja smo odlazili pjevati. Polazili smo iz crkve, što je i danas običaj, a onda smo nastavili obilaziti obitelji. Podijelili bi se u dvije skupine. Jedna skupina je odlazila u desnu stranu, a druga u lijevu stranu ulice. Obitelji su nas darovale sa parom kobasica i sa nešto novca. Nakon obilaska obitelji, prebrojali bi novac i kobasice. Poslije toga bi slavili i družili se, a nakon 5,6 dana bi častili naše cure na igranci. U tome je jedina razlika u odnosu na današnje vrijeme, kada kraljci organiziraju igranku i časte sve članove udruge”, istaknuo je Lanc i dodao da mu je drago što se taj običaj održao sve ove godine i što se tradicija kraljaca nikada nije prekidala.

 

Iskustva kraljaca

 

“Već šesnaest godina idem s kraljcima“, kaže kraljac Ivan Buzaš i dodaje:

„Počeo sam kao dijete sa starijima i svidjelo mi se. Složna smo družina i imamo lijepa iskustva u posjeti obitelji. Župljani su nas i ove godine lijepo ugostili. Kad dođemo u kuću, dočekaju nas otvorenih vrata. Tu otpjevamo pjesmu domaćini nas posluže, daju nam kobasicu ili novac. Taj običaj mi puno znači prvenstveno zbog očuvanja jedne lijepe tradicije i druženja. Kada sam počeo ići s kraljcima bilo nas je oko 30, a ove godine samo nas 5. Nadam se da će nas idućih godina biti puno više kraljaca“.

Viktor Kolarić je ove godine bio najmlađi kraljac.

“Bilo mi je lijepo i drago mi je što sam ove godine išao pjevati s kraljcima. Svi u mojoj obitelji su bili kraljci. Slušajući njihova iskustva i ja sam izrazio želju nastaviti tu lijepu tradiciju. Bilo mi je veoma zanimljivo. To je za mene jedno novo iskustvo, prilika za druženje i očuvanja našeg lijepog običaja“.

Nakon blagoslova prostorija Društva rumskog župnika mons. Josipa Ivešića, uslijedila je zabava uz tamburaški orkestar Ladan špricer iz Golubinaca i posluženje, domaće kobasice koje su kraljci prikupili prilikom posjete obiteljima i neizostavno domaće vino.

S.D.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.