Koncert povodom Dana Društva 10.12.2022

13/12/2022

 

Koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume

 

S osvježenim i novim repertaoarom u novu godinu

 

U povodu obilježavanja Dana društva i 119. obljetnice postojanja udruge, u rimokatoličkoj crkvi Uzvišenje Svetog Križa, 10. prosinca održan je godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume. Pod dirigentskom palicom novog dirigenta Velikog tamburaškog orkestra Dragutina Škrobota, članovi orkestra izveli su stare skladbe kao i novi osvježeni repertoar pjesama, a rumskoj publici predstavili su pored starih i novi solisti. Ponosni na višestoljetno postojanje, hrvatska udruga iz Rume najavila je ambiciozne planove s novim članovima u daljnjem radu.

S puno entuzijazma za rad

Predsjednik rumske udruge Zdenko Lanc, pozdravio je sve prisutne i istaknuo da je ponosan na kontinuirani rad udruge kao i na trud i marljiv rad članova orkestra.

„Ova godina je za našu udrugu bila dosta uspješna i to mjerimo po broju nastupa. Održali smo redovni godišnji koncert u našim prostorijama,  imali smo dva gostovanja u Hrvatskoj, sudjelovali smo na manifestaciji Srijemci Srijemu i sada redovan godišnji koncert povodom Dana društva. Ponosni smo na 119 godina postojanja udruge kao i što smo za ovaj koncert uspjeli pripremiti novi program. Zadovoljstvo mi je što mogu reći da smo za samo dva mjeseca rada, zajedno s novim dirigentom, uspjeli obnoviti cijeli repertoar. Uz puno entuzijazma, marljivog rada i truda nas amatera, bio je to rad na visokoj razini. Pokušat ćemo u budućnosti obogatiti repertoar novim pjesmama usmjerenim na Vojvodinu“, izjavio je Lanc i dodao da je koncert ujedno i dobrodošlica novom župniku u Rumi mons. Josipu Ivešiću. Ujedno je istaknuo Veliku potporu koju radu Društva, posebice prilikom organiziranja koncerata kao i radu Škole tambure pružaju institucije poput Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao i lokalna samouprava te Pokrajinsko  tajništvo za kulturu i odnose sa vjerskim zajednicama, Pokrajinsko tajništvo za upravu, propise i odnose sa nacionalnim zajednicama te Ministarstvo kulture Republike Srbije.

 

Nove generacije, nove nade

Josip Jurca dugogodišnji voditelj i dirigent Velikog tamburaškog orkestra, prepustio je rad novom dirigentu dugogodišnjem članu orkestra Dragutinu Škrobotu koji je i voditelj škole tambure u udruzi.

„Zadovoljan sam brojem članova orkestra i važno mi je da redovito dolaze na probe što nam omogućava kvalitetan rad. Također, uspješno radi i škola tambure. Imamo 7 polaznika, planiramo animirati djecu i povećati taj broj, a drago mi je što su neki od njih počeli svirati u velikom orkestru. Proces privikavanja tamburaša na novog dirigenta je dobro prošao a i oni su s radošću prihvatili novi repertoar pjesama. Već od siječnja planiramo bogatiji repertoar.Imamo planove, projekte i koncerte koje ćemo održati sljedeće godine“, kaže Dragutin Škrobot dirigent Velikog tamburaškog orkestra i voditelj škole tambure.

Marija Ratančić je dugogodišnji član Velikog tamburaškog orkestra.

„Bilo je interesantno raditi s novim dirigentom i sa starim orkestrom spremati novi repertoar“, kaže solistica Marija Ratančić i dodaje:

Drago mi je što je publika dobro reagirala na naš nastup. Muzika je za mene život i ne mogu sebe zamisliti da ne pjevam. To je jedan dar od Boga koji ako samo čuvamo za sebe, negdje nestaje.Kada taj dar dijelimo s drugima on se umnožava i time što dijelim nešto što mislim da je dobro kod mene, dobijam i od drugih nešto što mene obogaćuje“.

 

Suradnja crkve i kulture

Pored velikog broja gledateljstva iz Rume i drugih udruga iz Srijema, predstavnika lokalne vlasti, koncertu je nazočio i novi srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina.

„Radujem se da mogu sudjelovati u glazbenom spektaklu u našoj župnoj crkvi u Rumi koje će nas obogatiti u predbožićno vrijeme i pripremiti za radostan događaj koji je pred nama. Radost Božića je nešto što pokreće svakog čovjeka, jednoga zavičaja, a isto tako i čitavog jednog naroda. Kao dio jedne zajednice u kojoj živimo, želimo doprinijeti ovome području. Zahvalio bih se orkestru i glazbenim izvođačima koji su dali svoj doprinos kako bi naša radost bila priprema za najradosniji događaj Isusovog rođenja, koji želi biti najdublja i najiskrenija radost svakog čovjeka i svakog kršćanina“, istaknuo je mons. Svalina i dodao da je višestoljetno postojanje rumske udruge jamstvo da je kultura nešto oko čega se ljudi vrlo rado okupljaju i žele posvjedočiti, a isto tako podijeliti i s drugima svoje bogatstvo koje su naslijedili od svojih predaka..

 

Pored ambicioznih planova i novog repertaora pjesama, na proljeće je planiran koncert koji će biti posvećen dugogodišnjem dirigentu orkestra Josipu Jurci i solisti Dušanu Stuparu, u znak zahvale za njihov dugogodišnji uspješan rad u rumskoj udruzi.

S.D.

 

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.