Manifestacija “Srijemci Srijemu” u Šidu

14/10/2022

 

U Šidu održana manifestacija Srijemci Srijemu

 

Volimo svoje i poštujmo tuđe

 

„Pozivam vas, ne da bude više Hrvata, nego da bude više onih koji vole svoje, koji čuvaju i njeguju svoje i koji samim tim  više poštuju tuđe i poštuju Republiku Srbiju u kojoj žive. Hvala svima koji su dali potpis za Hrvatsko nacionalno vijeće, da imamo krovnu instituciju naredne četiri godine i hvala svima koji još uvijek možete to učiniti. Dakle i popis i potpis. Popisivač će vam reći da niste dužni u rubriku se izjasniti o svojim nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti i jeziku. Nismo obavezni ali smo obavezni prema našim djedovima, prema našim ocima, unucima i prema istini koju svi mi ovdje vjerujem, živimo“, istaknula je Jasna Vojnić predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Susret kulturnih udruga iz Srijema, manifestacija Srijemci Srijemu održana je 1. listopada u Kulturno obrazovnom centru u Šidu. Kroz pjesmu, ples, tamburašku glazbu, literarni i kreativni rad,  svoje umijeće predstavilo je osam hrvatskih udruga koje djeluju na području Srijema.: HKPD Matija Gubec iz Rume, Zajednica Hrvata Zemuna Ilija Okrugić i Društvo hrvatske mladeži Zemuna, HKC Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice, HKPD Jelačić iz Petrovaradina, HKPD Tomislav iz Golubinaca i domaćini HKD Šid iz Šida. Bogatim kulturno umjetničkim programom, izvedbom plesova, glazbe i pjesama, članovi hrvatskih udruga iz Srijema još su jednom dokazali svoju spremnost i želju za očuvanjem kulturne baštine i nacionalnog identiteta.

Ponosni na svoje porijeklo

Ovo je deseta godina kako Hrvatsko nacionalno vijeće organizira Srijemci Srijemci manifestaciju koja se svake godine organizira u drugom mjestu u Srijemu gdje postoje i aktivno rade hrvatske udruge. Hrvatsko nacionalno vijeće proglasilo je manifestaciju Srijemci Srijemu manifestacijom od posebnog značaja za hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji.

„Ova manifestacija je jako važna za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Osim nje imamo još dvije manifestacije, Šokci i baština i Bunjevci bez granica. Na tim manifestacijama sve udruge pokazuju čitavo naše bogatstvo. Važno nam je da ih održavamo jer svaki sudionik i oni koji ih gledaju, mogu vidjeti da je ponos biti Hrvat, što nam je i kampanja u ovom popisu. Svakako da je veliki značaj da na njima prisustvuju i predstavnici lokalnih samouprava kao što su sa nama na ovogodišnjoj manifestaciji bili predstavnici Općine Šid. Nadam se da će se suradnja s njima nastaviti i u budućnosti.Također, iznimno nam je drago što je Radio televizija Vojvodine prenosila  događaj kako bi Hrvati u Republici Srbiji bili vidljiviji i u pozitivnom svijetlu, a ne u nekoj negativnoj medijskoj konotaciji što je često slučaj“, izjavila je Jasna Vojnić predsjednica krovne institucije hrvatske zajednice u Republici Srbiji i prilikom obraćanja prisutnima je poručila:

„Hvala vam što ste organizirali ovaj značajan događaj za hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji i hvala vam  što ste ga očuvali. Netko je jednom rekao da je lakše sagraditi i srušiti nego očuvati. Hvala vam što čuvate i što ćete čuvati. Ne mogu ne govoriti o popisu koji je zvanično počeo u Republici Srbiji i sve vas toplo pozivam da se zaista izjasnimo našim pravim imenom. Poruka za predstojeći popis jeste i zajednička poruka koju i Republika Srbija šalje svim nacionalnim manjinama a to je, da su nacionalne manjine bogatstvo Srbije, da se svako ima pravo da  slobodno izjasniti i da posebno iskaže svoju nacionalnu i vjersku pripadnost i jezik kojim se služi. Na prošlom popisu u Srbiji je bilo 57.900 Hrvata i više od 300.000 onih koji su se izjasnili subetničkim imenima i teritorijalno: Srijemci, Šokci, Bunjevci.Čula sam da je nedavno bila jedna anketa koja kaže da će u Srbiji na ovom popisu biti manje pripadnika države Srbije ali će biti više Hrvata. Pozivam vas, ne da bude više Hrvata, nego da bude više onih koji vole svoje, koji čuvaju njeguju svoje i koji samim tim više  poštuju tuđe i poštuju Republiku Srbiju u kojoj žive. Hvala svima koji su dali potpis za Hrvatsko nacionalno vijeće da imamo krovnu instituciju naredne četiri godine i hvala svima koji to još žele učiniti. Dakle i popis i potpis. Popisivač će vam reći da niste dužni u rubrici se izjasniti o svojim nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti i jeziku. Nismo obavezni ali smo obavezni prema našim djedovima, prema našim ocima, unucima i prema istini koju svi mi ovdje vjerujem, živimo“.

Gradimo budućnost kroz zajedništvo

Srijemci Srijemu su prvi puta održani prije deset godina u Srijemskoj Mitrovici.Jedan od organizatora manifestacije je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

„Prije deset godina je započela  jedna manifestacija koja ne samo da treba imati budućnost, nego bi trebala biti osnova našeg rada. Bilo je to traženje kako susret pretvoriti u pokazivanje i prikazivanje svog godišnjeg rada. Činilo se da bi se moglo na tu temu kazati nešto što mi radimo, kako živimo i kako djelujemo. Onda smo shvatili da je najvažniji susret, zajedništvo, motivacija jedni drugih. Da pokažemo ono što volimo, kako volimo i kako radimo. Bilo je godina kada to nije bilo jednostavno i lako, ali ipak su se svake godine okupljale udruge. Sada mogu reći da su neke udruge pasivne, neke udruge su nove, ali opet imamo jedan prosjek udruga koje svake godine pokažu djecu, mlade, pa i one najstarije. Rekla bih da kada gradiš na prošlosti, kada si u sadašnjosti svoj na svome, onda to tek u budućnost ima svoju jačinu. Moramo gledati u budućnost. Gledali smo djecu, mlade koji su svirali i plesali i možemo reći da hrvatska zajednica ipak ima budućnosti i u Srijemu. Zajedništvo nam je na pozornici i nakon toga. To nam je prioritet u današnjem vremenu jer amaterske udruge rade u vrlo teškim uvjetima i tu se često sve zasniva na ljubavi i na entuzijzmu“, kazala je Katarina Čeliković.

Poticaj intenzivnijem radu udruga

Zorica Šafarik predsjednica HKD Šid izrazila je zadovoljstvo što su ove godine bili domaćini manifestacije.

„Posebno nam je veliko nam  zadovoljstvo što se manifestacija održava u vrijeme popisa stanovništva i pred izbore novog saziva Hrvatskog vijeća. Nadamo se da ćemo i mi imati naše predstavnike u našoj krovnoj instituciji. Drago nam je što se odazvao veliki broj gostiju i što smo poslije pauze od dvije godine, ponovo imali priliku družiti se, pjevati i plesati. Bio nam je veliki izazov organizirati ovaj kulturni događaj ali smo sretni što zajedničkim snagama sa organizatorom u tome  uspjeli. Drago mi je što smo okupili  stare i nove članove Društva i što uspjeli pripremiti se i predstaviti u pravom svijetlu. Nakon ove manifestacije HKD Šid će intezivirati svoj rad, posebno rad folklorne i tamburaške sekcije i pripremati se za nova druženja“.

Program je započeo tamburaškom glazbom Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume, Društva koje je 2013. godine dobilo i vrijedno priznanje, povelju predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, dok je dirigent Velikog tamburaškog orkestra Josip Jurca dobitnik nagrade Josip Andrić 2105. godine za doprinos razvoju hrvatske kulture koje dodjeljuje Hrvatsko nacionalno vijeće.

„Bilo je važno pronaći snagu i iznjedriti pozitivan duh, skupiti snagu i volju i doći u Šid da se konačno vidimo poslije dužeg vremena. Mislim da je sama manifestacija potakla kulturno umjetnička društva da se pokrenu i krenu intenzivnijim radom. To će svima dobro doći kako samim udrugama, tako i na kulturnom planu i drago nam je da se i u Srijemu nešto pozitivno i lijepo dešava. Mislim da je ova manifestacija bila uspješna i nadam se da će se tako nastaviti i u budućnosti“, istaknuo je Zdenko Lanc predsjednik HKPD Matija Gubec iz Rume.

Program je nastavljen izvedbom skladbi mješovitog pjevačkog zbora Odjek koji djeluje u okviru Zajednice Hrvata Ilija Okrugić i Zemuna recitacijom Posveta Zemuna koju je izvodio Petar Dujić ispred Hrvatske mladeži Zemuna. Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina predstavila su članovi literarnog odjela Irena Obradović, Marija Brzić i Stjepan Volarić,  tamburaška sekcija i kreativna sekcija. Hrvatski kulturni centar Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice predstavio se tamburaškim skladbama i izvedbom koreografije Banatsko nadigravanje, dok se HKPD Jelačić iz Petrovaradina predstavio izvedbom pjesama mješovitog pjevačkog zbora. Na kraju programa posjetitelji su imali priliku vidjeti Can Can igračice, karnevalsku grupu udruge HKPD Tomislav iz Golubinaca te domaćine HKD Šid folklornu skupinu, koja je uz tamburaše izvela koreografiju Čija kola.

Manifestaciji su nazočili predstavnici hrvatske diplomacije u Republici Srbiji, Zdravko Vincelj konzul prvog razreda Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Tihomir Stamenković predsjednik SO Šid, predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Vojislav Temunović član IO odbora HNv-a zadužen za kulturu, Zlata Vasiljević glavna i odgovorna urednica NIU Hrvatska riječ, te župnici Katoličkih crkava u Srijemu. Organizator manifestacije je fondacija Cro-Fond i HKD Šid uz suorganizaciju Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, župe Presvetog Srca Isusova u Šidu, župe svete Katarine u Sotu, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

S.D.

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.