Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestrea HKPD Matija Gubec iz Rume

07/07/2022

Godišnji koncert tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume

 

Nada za daljnji kontinuirani rad

 

„Udrugu doživljavam kao svoju drugu kuću i tu više vremena provodim nego kod kuće. Drago mi je što se višestoljetna tradicija tamburaške skladbe nastavlja, a mladi nam daju nadu da će tako biti i u budućnosti. Mislim da će se mnogi od njih za dvije godine  priključiti  Velikom tamburaškom orkestru i da će nastaviti svoju glazbenu karijeru“, kaže dirigent Jurca.

 

U ljetnoj bašti HKPD-a Matija Gubec u Rumi, 24. lipnja održan je godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra i predstavljen  rad učenika škole tambure. Unatoč problemima uzrokovanim korona virusom, članovi udruge uspjeli su se pripremiti i organizirati prvi ovogodišnji koncert na kojem se okupio veliki broj ljubitelja tamburaške skladbe i prijatelja rumske udruge, koja ove godine obilježava 118 godina kontinuiranog rada. Veliki tamburaški orkestar pod ravnanjem dirigenta Josipa Jurce predstavio se sa nekoliko kompozicija i njegovih autorskih pjesama. Nastupili su i solisti: Katarina Atanacković, Marija RatančićDušan Stupar. Osvježenje večeri bili su mladi tamburaši koji su gledateljstvu predstavili što su naučili u protekloj godini. Sudeći po pljesku i dojmova gledatelja, tamburaški orkestar iz Rume još jednom je potvrdio da kontinuirani rad i ljubav prema tamburaškoj glazbi rezultira uspjehom i kvalitetom te da ponosno čuvaju svoju tradiciju.

Udruga kao druga kuća

Prisutne goste je pozdravio Zdenko Lanc predsjednik rumske udruge i zahvalio se svima što prate rad udruge. Tom prilikom pozvao je roditelje da upišu svoju djecu u školu tambure.

„Drago nam je što poslije dužeg vremena imamo priliku da se okupimo i uživamo u zvucima tamburaške glazbe koju je pripremio dirigent Josip Jurca. Ovaj koncert je izuzetno važan ne samo za nas, nego za poticajnje rada Društva, a i publika se zaželela tamburaške glazbe. Orkestar je svo vrijeme vrijedno radio, solisti su se lijepo nastupili i drago nam je što je publika to osjetila. Čestitao bih ne samo solistima nego i Josipu Jurci, koji već 25 godina uspješno vodi orkestar. Publika se u udruzi osjeća  kao kod kuće i u takvoj atmosferi, osjećaj je puno ljepši“. Ujedno je istaknuo Veliku potporu koju radu Društva, posebice prilikom organiziranja koncerata kao i radu Škole tambure pružaju institucije poput Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao i lokalna samouprava te Pokrajinsko  tajništvo za kulturu i odnose sa vjerskim zajednicama, Pokrajinsko tajništvo za upravu, propise i odnose sa nacionalnim zajednicama te Ministarstvo kulture Republike Srbije.

„Generacije su staavale u Društvu su od dana osnutka 1903. godine. U udruzi su uvijek bili aktivni svi moji članovi obitelji: od djeda, oca, mene, mojih sinova i unuka. Udrugu doživljavamo kao svoju drugu kuću i tu više vremena provodim nego kod kuće. Drago mi je što se višestoljetna tradicija tamburaške skladbe nastavlja, a mladi nam daju nadu da će tako biti i u budućnosti. Mislim da će se mnogi od njih za dvije godine priključiti Velikom tamburaškom orkestru i da će nastaviti svoju glazbenu karijeru“, kaže dirigent Jurca.

To potvrđuje i zamjenik voditelja škola tambure Bojan Levovnik.

„Važno je da mladi učestvuju u radu udruge jer oni svojim radom doprinose da se tradicija ne zaboravi. Među mladim tamburašima ima puno njih koji daju nadu da će biti vrsni tamburaši. Iako živimo u vremenu društvenih mreža i informacionih tehnologija, drago mi je što vidim da su djeca zainteresirana za ovakav vid prije svega druženja“.

Potpora institucija

Među mnogobrojnim gledateljstvom, na koncertu su bili predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, menadžerica za kulturu ZKVH- Katarina Čeliković i predsjednik SO Ruma Stevan Kovačević.

„Oduševljena sam onim što smo čuli večeras. Nažalost sam prvi puta ovdje ali mi podržavamo ovo Društvo i zdušno se nadamo da će oni nastaviti kontinuitet koji su imali, najduži među hrvatskim udrugama. Hrvatska udruga u Rumi je naš stup, potporni stožer. Želimo im da nikada ne prodaju svoje, ne samo tambure, nego ni glazbu i da ona zvuči jednako dobro kao što je zvučila prije 100 godina. Uvijek ćemo im biti velika podrška u nastojanju da sačuvaju ovu notu prema hrvatskom narodu, prema svojoj baštini i da nastave živjeti“, izjavila je Vojnić.

„Ponosim se sa tim što sam u mogućnosti biti sa jednom od najstarijih hrvatskih udruga u Vojvodini koja njeguje i baštini tradiciju srijemskih Hrvata“ izjavio je u ime pokrajinske Vlade Goran Kaurić i dodao:

„ Drago mi je da i lokalna samouprava pomaže rad udruge i što zajedno rješavaju sve probleme. Pokrajinska vlada je kroz niz natječaja napravila je takve programe kojima nastojima uravnotežiti da svi pripadnici nacionalnih manjina koji njeguju etnčke identitete, što kvalitetnije mogu raditi.Vjerujem da ćemo uspjeti podići ovo Društvo na još veću razinu i da ćemo unaprijediti njihov rad“.

„Članovi Društva koji skoro 120 godina njeguju kulturu hrvatskog naroda i naroda ovog podneblja, još jednom su pokazali da su ostvarili svoju kulturnu ulogu. Drago mi je da Društvo pokazuje vitalnost i u ovim teškim uvjetima kada je teško održati i podmlađivati kulturno-umjetnička društva. Mi iz lokalne samouprave bit ćemo im kao i do sada podrška u njihovom radu. Suradnja lokalne samouprave i udruge je izvanredna. Razumemo se, probleme rješavamo kroz dobru komunikaciju i konsolidovano poslovanje budžeta daje nam nadu da ćemo imati znatno veća izdvajanja za kulturu, a samim tim i za hrvatksku udrugu“, izjavio je Stevan Kovačević predjednik SO Ruma.

 

Koncert je tradicionalno završen kompozicijom Ruma ljepotice koju je skladao Josip Jurca u izvedbi Dušana Stupara. Nakon ljetnje pauze, članovi rumske udruge najavljuju aktivan rad u rujnu, te pripreme za planirane koncerte.

S.D.

 

 

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.