Sveti Vinko 2021

16/07/2021
Sveti-Vinko-2021-3.jpg

Blagdan svetog Vinka obilježen u Rumi i u Surčinu

Nastavak tradicije u jedinom preostalom vinogradu

 

„Jedini sam preostali vinogradar u Rumi. Obrađujem ga s velikom ljubavlju i drago mi je što nastavljam jednu lijepu tradiciju u mojoj obitelji, ali i u našoj udruzi. Kao i svake godine tako i ove, na blagdan sv. Vinka smo se okupili u vinogradu u nešto manjem broju nego što je to bilo prethodnih godina zbog aktualne epidemiološke situacije, ali u dovoljnom broju kako bi ispoštovali ove lijepe običaje“, kaže Miroslav Galar.

Tradicija proslave blagdana sv. Vinka, unatoč sve manjem broju vinograda u Rumi i dalje živi. Davno su prošla vremena kada su se na potezu Barunovac (ataru između Rume i Iriga), gajili brojni plodonosni vinogradi. Umjesto njih danas tu postoje plantaže voća, te zemljište zasijano oranicama. Ali ostao je jedan vinograd pokojnog člana i nekadašnjeg predsjednika i tajnika HKPD Matija Gubec  Đure Kuna. Zahvaljujući ljubavi prema vinogradarstvu koja mu je usađena od malih nogu, član rumske hrvatske udruge Miroslav Galar preuzeo je obrađivanje tog vinograda i nastavio lijepu tradiciju posjete i blagoslova vinograda na blagdan svetog Vinka. Svake godine na taj dan, zajedno sa svojim prijateljima, članovima udruge i svećenikom Galar odlazi u vinograd, blagoslivlja ga i orezuje, u nadi da će rod biti bolji i kvalitetniji. Tako je bilo i ove godine 22. siječnja na dan blagdana sv. Vinka zaštitnika vinograda i vinogradara.

 

U spomen na ljepša vremena

Običaj je da se na taj dan vinogradari sastaju u vinogradima, odrežu vinovu lozu, stave u vodu, te iz pupoljaka vide kakav će urod biti ove godine. Također je običaj objesiti na lozu kulen, kobasicu, slaninu kako bi grozdovi bili veliki kao kulen. Vinogradi se posvete starim vinom, a uz vinogradare pođe i svećenik koji ga molitvom posvećuju. Ovi običaji na blagdan sv. Vinka postali su dugogodišnja tradicija u HKPD Matija Gubec.Članovi ove udruge još uvijek se sa sjetom sjećaju vremena kada je skoro svaka kuća u Rumi imala svoj vinograd.

„U ovim atarima nekada su sve do glavne ceste bili vinogradi. Način uzgoja vinove loze bio je isti, ali se za razliku od današnjih dana, sve radilo ručno. Grožđe se bralo i nosilo u košarama na leđima sve do ceste, a u vinograd se išlo sa zaprežnim kolima i sa konjima. Na dan berbe grožđa okupljala se rodbina i prijatelji i taj dan je bio rezerviran za druženje. Nakon berbe grožđa kod domaćina se pravilo vino također ručno, a ne kao danas uz pomoć električnih muljača. Moj brat i ja smo vinograd naslijedili od djeda. Jedno vrijeme smo ga obrađivali zajedno, a kasnije sam se  odlučio za ratarstvo. Volio sam vinogradarstvo ali nisam imao vremena da mu se dovoljno posvetim. Brat je nastavio raditi još neko vrijeme. Oduvijek sam volio da dođem u vinograd, a tako je ostalo i danas. Zato sam svake godine s mojim prijateljima na blagdan svetog Vinka, u ovom nažalost jedinom preostalom vinogradu u Rumi“, kaže Antun Matešić.

 

Nastavak dugogodišnje tradicije

Nažalost mladi se danas sve ređe odlučuju za vinogradarski posao, a stariji njeguju ono što je preostalo. Srijemci vole vino i često tvrde da je u vinu istina. S tim se slaže i jedini vinogradar iz Rume koji potječe iz iriške vinogradarske obitelji.

„Jedini sam preostali vinogradar u Rumi. Obrađujem ga s velikom ljubavlju i drago mi je što nastavljam jednu lijepu tradiciju u mojoj obitelji, ali i u našoj udruzi. Kao i svake godine tako i ove, na blagdan sv. Vinka smo se okupili vinogradu u nešto manjem broju nego što je to bilo prethodnih godina zbog aktualnih epidemioloških mjera, ali u dovoljnom broju kako bi ispoštovali ove lijepe običaje. U protekloj godini je bilo manje vina u odnosu na prethodnu godinu, ali je vino bilo dosta kvalitetnije. U kolovozu su bile visoke temperature, tako da je grožđe imalo dovoljno slasti. Još uvijek je rano prognozirati kakva će biti ova godina. Na ovaj blagdan smo započeli rezidbu. Ako bude lijepo vrijeme, taj posao ćemo nastaviti i narednih dana, a kakvo će biti vino, zavisi od godine i klimatskih uvjeta“, kaže vinogradar Galar dodajući da se za nastavak posla u vinogradarstvu odlučio isključivo iz ljubavi, a ne zbog materijalne dobiti.

„ Član našeg Društva čiji je bio ovaj vinograd, je nažalost preminuo. Kako se ne bi prekinula ta tradicija, a kako sam iz vinogradarske obitelji, odlučio sam se da radim vinograd. Prijatelji mi pomažu u rezidbi i svim poslovima koje je potrebno uraditi tijekom godine. Na kraju godine uživamo u blagodetima plodova i u vinu koje je sa ovog podneblja vrhunsko“, kaže Galar.

 

Više u vinskom, nego u svinjskom Srijemu

 

Župnik Marko Kljajić je po prvi put ove godine posjetio vinograd u Rumi. Blagoslovio ga je i zajedno s domaćinom ga zalio starim vinom, kako bi rod grožđa u ovoj godini bio kvalitetan i dobar.

„U Srijemu se ovaj običaj zadržao do današnjih dana. Negdje u većem, a negdje u manjem obimu. U vinskome Srijemu se zadržao više nego na obroncima Fruške gore u ruzmarinskom dijelu Srijema. Kao svećenik sam boravio u vinskome Srijemu, a više od 15 godina u svinjskome Srijemu. Zadnjih nekoliko godina sam župnik i u ruzmarinskom Srijemu, u Golubincima. Mnogi ne znaju da postoje tri Srijema: vinski, svinjski i ruzmarinski. S obzirom da se bavim istraživanjem povijesti Srijema, malo sam mojim Srijemcima to pojasnio i za njih je to bilo ugodno otkriće. Oko 20 godina sam kao svećenik sam boravio u Beočinu, Čereviću i Petrovaradinu. Tu sam se najčešće susretao sa običajem blagoslova vinograda na dan sv Vinka“, kaže župnik Kljajić ističući da su vinogradari do devedesetih godina prošloga stoljeća, uglavnom odlazili u vinograd bez svećenika.

„Sa devedesetim godinama s pojavom demokracije, vinogradari su počeli pozivati i nas svećenike. Po prvi puta sam se susreo sa blagoslovom vinograda i druženjem s vinogradarima u Petrovaradinu. Svake godine sam odlazio u vinograde kod Tekija. Tamo sam upoznao  vinogradare iz Sremske Kamenice i iz Sremskih Karlovaca. Oni se okupljaju u znatno većem broju nego li u svinjskome Srijemu“, istaknuo je župnik poručivši vinogradarima:

„Poručio bih vinogradarima da očuvaju svoje stare običaje koji se prakticiraju na blagdan svetog Vinka. To je lijepo druženje. Ljudi izađu iz svoje svakidašnjice i zimske zatvorenosti i učmalosti i dožive nešto lijepo na svežem zraku u svojim vinogradima, uz čašu lijepoga srijemskoga vina i uz degustaciju njihovih srijemskih delicija“.

U nadi da će im uz Božju pomoć ova godina biti plodna i rodna, članovi rumske udruge nastavili su druženje u vinogradu uz degustaciju svojih posvećenih delicija i uz vino, proizvedenim od grožđa iz jedinog vinograda u Rumi.

S.D.

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.