HKPD

Matija Gubec


Hrvatsko Kulturno Prosvetno društvo “Matija Gubec” iz Rume, je jedno od najstarijih društava u Vojvodini.Osnovano je davne 1903. godine, i do danas radi bez prekida.Društvo broji 420 članova, raspoređenih u nekoliko sekcija. Iz škole za tamburu, koja radi pri društvu, se popunjava tamburaški orkestar. Perjanica rada društva je, svakako, Veliki tamburaški orkestar, koji u punom sastavu broji 32 člana.Zahvaljujući upravo ovom orkestru, Ruma je postala festivalski grad, jer je društvo “Matija Gubec” jedno od osnivača “Festivala muzičkih društava Vojvodine”..Orkestar je učestvovao na svim dosadašnjim festivalima, i tom prilikom osvojio 12.zlatnih, 6. srebrnih, i 3 bronzane plakete.Orkestar je takođe i jedan od osnivača „Festivala Jugoslovenske tamburaške glazbe“ u Osijeku. Danas je to „Festival Hrvatske tamburaške glazbe“, na kome je nosilac dve srebrene, i dve bronzane plakete.

U svojoj dugoj istoriji orkestar je imao bezbroj nastupa širom naše zemlje, pa i inostranstva.Učestvovao je na brojnim smotrama, kao i u emisijama radija i televizije..

Zadnjih godina značajniji nastupi su bili u koncertnoj dvorani “Lisinski” u Zagrebu 2002. godine, na manifestaciji “Srijem Hrvatskoj”, zatim celovečernji koncert u dvorani “Siget” 2oo3. godine, također u Zagrebu, kao i celovečernji koncert u Zaprešiću, i Vukovaru. Nastup na “Vinkovačkim jesenima”, i raznim susretima srodnih društava svakako doprinosi velikoj koncertnoj aktivnosti orkestra. Značajan koncert održan je u Novom Sadu u studiju “M”, kao i učešće u emisijama TV Novi Sad, “Vojvođanske zlatne žice”.

Svake godine, Veliki tamburaški orkestar HKPD “Matija Gubec”,održi svoj godišnji koncert u velikoj dvorani “Kulturnog centra” u Rumi. Ove, 2005. godine, je to bio koncert „100 Rumskih tamburaša“, kada je na pozornici bilo upravo 100 tamburaša, a gost nam je bila i Vera Svoboda.

Orkestar je učesnik festivala “Sava Vukosavljev” u Zmajevu, a stalni je saradnik Kulturno Istorijskog društva “PČESA” iz Novog Sada. Zapažen nastup orkestar je imao i na proslavi 35 godina rada „Radio Srema“.

Orkestar je u leto 2005. snimio novi CD, u studiju „M“ Radio Novog Sada, sa 21 kompozicijom Josipa Jurce, inače dirigenta ovog ansambla, a „Sremska televizija“ je snimila 12 spotova od snimljenog materijala .Promocija ovog albuma održana je 19.11.2005. godine u prepunoj dvorani „Kulturnog centra“ u Rumi. Promociju su propratili RTV Novi Sad, i Sremska televizija.Vokalni solisti, inače stalni članovi orkestra, su :Dušan Stupar, Marija Benčić, Bogdan Dejanović, i Katarina Atanacković.

U društvu „Matija Gubec“, se organizuju razna predavanja iz poljoprivrede, održavaju se promocije književnih dela, u kojima učešće uzimaju i članovi društva.Godišnje se održi i desetak igranki, povodom raznih povoda ,a redovno se organizuje i doček Nove godine, i tako dalje.

I pored svega toga, osnovni zadatak Hrvatskog Kulturno Prosvetnog društva “Matija Gubec” iz Rume, je okupljanje i edukacija članstva, a naročito mladih, da uz umetnost, muziku, igru, i obrazovanje, obogate svoj lični život, i pozitivno utiču na okruženje i životni prostor kome pripadaju.


Sponzori


Sponzori:

Opština ruma

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu

Ured za Hrvate van Republike Hrvatske

Hrvatsko nacionalno vijeće

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama

Ministarstvo kulture Republike Srbije

Vladimir-Braca Jurca

Medijski sponzor:

“Centar Novih Tehnologija” d.o.o.

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.