Gostovanja


GOSTOVANJE RUMLJANA U SLAVONSKOM BRODU


U nedjelju 18.prosinca 2011. godine sa početkom u 18 sati u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ u Slavonskom Brodu održan je Božićni koncert Folklornog ansambla Broda pod nazivom „Svim na zemlji mir, veselje“ . Ove godine kao gosti Folklornog ansambla Broda nastupili su tamburaši Velikog tamburaškog orkestra HKPD „Matija Gubec“ iz Rume koji su svojim nastupom učinili i uzvratni posjet svojim domaćinima iz Slavonskog Broda koji su Rumu posjetili prošle godine. Božićni koncert su prigodnim govorima otvorili i nazočne predstavili predstavnici društva domaćina-Folklornog ansambla Broda i zamjenica župana Brodsko-posavske županije Ružica Vidaković. Tamburaši iz Rume su na nedjeljnom koncertu nastupili sa svojim prepoznatljivim opusom i sa čak pet vokalnih solista a izuzetan prijem kod publike u prepunoj dvorani, gromoglasni pljesak, i kasniji dojmovi samih domaćina, kao i dogovor da se ovakvi i slični susreti praktikuju i ubuduće, pokazali su da je prvi nastup Rumljana u Slavonskom Brodu bio pun pogodak.
Najveći krivac za uspostavljanje kontakta Rumljana i Brođana, što je na kraju i rezultiralo ovim gostovanjem jeste rumski župnik Željko Tovilo, koji je svojedobno godinu dana bio župnik i u Slavonskom Brodu koji je na koncertu je bio i vokalni solista i predstavio se sa dvije pjesme : „Stavi svetiljku u prozor“ i „Otišo je otac moj polako“ obe u aranžmanu Josipa Jurce. Pored njega od vokalnih solista iz Rume nastupili su i Dunja Divić sa pjesmama: „Nemoj da brigaš“( melodija iz filma „Balkan ekspres“) i „Tamburaši moji“ Dare Bubamare, Ivan Ratančić se predstavio sa arijama : „Vrati se u Sorento“ i „Mama“, Marija Ratančić sa pjesmama: „Nisi ti vidio sklopljene ruke“ i „Đenka“ i Zoran Lepšanović sa pjesmama: „Ti si moja zadnja ljubav“ i „A ti se nećeš vratiti“. Treba napomenuti da je aranžmane za sve pjesme koje su izveli vokalni solisti napisao umjetnički rukovodilac i dirigent VTO HKPD „Matija Gubec“ Josip Jurca. Pored napred pobrojanih skladbi tamburaški orkestar iz Rume je izveo i više dijela klasične glazbe prilagođene tamburaškim orkestrima i to : „Napolitansku igru“ Petra Iljiča Čajkovskog u aranžmanu Dubravka Isakova, instumental „Ciganski uranak“ za koji je takođe aranžman napisao Josip Jurca, potom „Radetski marš“ i „Tritsh-tratsh polku“ Johanna Strauss-a a sam nastup Rumljani su otpočeli čuvenom melodijom iz filma „Most na reci Kwai“ Colonel Boogie Alforda Beninija.
Nakon nastupa gostiju iz Rume, koji su, nošeni frenetičnim pljeskom prezadovoljne publike, na kraju za bis izveli i skladbu „Moj kićeni Srem“ Josipa Jurce a koju su zajedno otpjevali svi vokalni solisti, a pomenuta pjesma predstavlja i svojevrsnu himnu društva, nastupili su sa svojim programom i domaćini koji su sa horom i tamburaškim orkestrom izveli splet Božićnih pjesama.
Po završetku koncerta domaćin i gosti su razmjenili prigodne darove uz dogovor da se uskoro ponovo sretnemo a druženje Rumljana i Brođana je potom nastavljeno na večeri u restoranu „Brod“ gdje se uz pjesmu i igru ostalo.

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.