Galerija – Tradicionalni izlet HKPD Matija Gubec iz Rume na Borkovcu

HKPD Matija Gubec iz Rume prošloga tjedna organizovala je tradicionalni izlet za sve članove i prijatelje te hrvatske udruge na rumskom izletištu Borkovac. Izleti članova ovog Društva, postali su već tradicija koja se njeguje duži niz godina. I ove kao i prethodnih godina, cijelodnevnom izletu odazvao se veliki broj članova i prijatelja udruge: “To je prilika za jedno lijepo druženje, da se ljudi vide i malo razonode. Često na ta druženje nam dolaze i prijatelji društava iz drugih mjesta u Srijemu i to je jedna lijepa tradicija. Organizacija se tijekom niza godina nije mnogo mijenjala, jedina razlika je što se ranijih godina znalo organizirati druženje na nekim drugim mjestima na Fruškoj gori, kao na primjer u okolini manastira Hopovo, da bi poslednjih godina češćeorganizirano na našem izletištu Borkovac koje nam je mnogo bliže. Naši članovi uglavnom dođu sa članovima svoje obitelji i to je ujedno prigoda i da svi zajedno uživamo u prirodi”, kaže tajnik Društva iz Rume Nikole Jurca. Kako navodi posebno je važno što se na jednom mjestu okupljaju članovi obitelji, jer hrvatska udruga iz Rume, upravo funkcionira na principima građenja aktivizma i to se prenosi s koljena na koljeno: “Od kad je Društvo osnovano 1903.godine pa do danas, ta tradicija i aktivizam članova Društva se prenose sa oca na sina. Postoji neko nepisano pravilo da se najmlađi, djeca, redovito vode na manifestacije koje organiziramo, kako bi i kod najmlađih stvorili naviku i osjećaj pripadnosti Društvu, što je i jedan od osnovnih preduvjeta da bi udrugau Rumi ostala i opstala”, ističe Jurca. Nakon boravka u prirodi, druženje je nastavljeno u prostorijam HKPDMatija Gubec na Brijegu u Rumi.

S.D.


ORKESTAR


PUBLIKA
KONCERTI
GRADNJE
SVADBE
DIRIGENTI, DRAMSKA i FOLKLOR
DRUZENJA
FESTIVAL
GORNA STUBICA


ODRŽANA IGRANKA POVODOM BERBE GROŽĐA

U prostorijama HKPD „Matija Gubec“ u Rumi povodom završetka berbe grožđa održana je 13.rujna 2008.godine tradicionalna igranka gdje su brojne goste na rumskom Bregu zabavljali brežanski tamburaši. Na početku igranke sve goste je pozdravio predsjednik društva Zlatko Kolarić da bi zatim svi gosti, u skladu sa tradicijom, mogli u dvorištu društva da sebi uberu po koji grozd, jabuku, krušku ili nešto od peciva koji simboliziraju bogatu i rodnu godinu i koji su bili privezani za uzice u dvorištu urešenu vinovom lozom….

NIKOLA JURCA
RUMA


KONCERT POVODOM DANA DRUŠTVA


IGRANKA POVODU BERBE GROŽĐA U RUMI 09.10.2010

U prostorijama HKPD „Matija Gubec“ iz Rume, u subotu 09.listopada.2010. god. održana je tradicionalna igranka povodu završetka berbe grožđa. Dvorište društva je i ove godine bilo ukrašeno plodovima vinove loze i drugim voćem a koje su nazočni gosti na simboličan način oberbili i pri tom dali i simboličan dragovoljni prilog za društvo. Sve prisutne goste i članove društva je ispred Upravnog odbora pozdravio Zlatko Kolarić a za veselo raspoloženje bili su po običaju zaduženi tamburaši.

Posebnu crtu ovogodišnjem „grožđembalu“ dalo je gostovanje pjevačkom zbora Njemačke udruge „Dunav“ iz Novog Sada koji su izveli par skladbi iz svog repertoara.

NIKOLA JURCA
RUMA


Naše prostorije


BOŽIĆNI KONCERT U ŠIDU

Veliki tamburaški orkestar HKPD „Matija Gubec“ je, uz sudjelovanje pjevačkog zbora rimokatoličke župe u Rumi, u ponedjeljak 03.siječnja 2011. godine je kao gost Hrvatskog kulturnog društva „Šid“ i katoličke župe u Šidu održao koncert povodu božićnih blagdana u lokalnoj župnoj crkvi „Srca Isusovog“. Božićni koncert je nastavak suradnje hrvatskih udruga iz Šida i Rume jer su i prilikom osnivanja HKD „Šid“ u Šidu nastupili i tamburaši iz Rume. Na Božićnom koncertu Rumljani su izveli svoj opus radosnih božićnih pjesama koje se i inače tijekom božićnih blagdana pjevaju u svim rimokatoličkim župama. Prije početka koncerta sve nazočne i goste su pozdravili i župnik crkve „Srca Isusovog“ u Šidu Nikica Bošnjaković, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Šid“ Josip Hodak kao i rumski župnik crkve „Uzvišenja Svetoga Križa „ Željko Tovilo.

NIKOLA JURCA
RUMA


KONCERT U ROKOVCIMA 26.12.2009.

Mali tamburaški sastav HKPD „Matija Gubec“ iz Rume održaće 26. prosinca 2009. godine, zajedno sa Župnim zborom Svete Cecilije iz Rokovaca-Andrijaševaca Božićni koncert u Rokovcima. Koncert će biti održan u župnoj crkvi Svetoga Roka u Rokovcima a glavni inicijator i organizator cijele manifestacije biće župnik crkve Uzvišenja Svetoga Križa iz Rume Željko Tovilo.

NIKOLA JURCA
RUMA


TRADICIONALNO DRUŽENJE NA RUMSKOM BORKOVCU

U nedjelju 29.kolovoza 2010 na rumskom izletištu Borkovac održano je tradicionalno druženje članova i prijatelja HKPD „Matija Gubec“ iz Rume. Tijekom cijelog dana čuli su se zvuci tambure, igrao se nogomet a vredni kuhari društva su za sve nazočne pripremili kobasice za doručak dok je za popodne bio skuhan kotlić. Druženje je potrajalo do kasnih poslijepodnevnih sati.

NIKOLA JURCA
RUMA


SVEČANI KONCERT VTO HKPD „MATIJA GUBEC“
POVODOM DANA DRUŠTVA

U subotu, 6. studenog 2010. godine u 20 sati u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi održan je svečani koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD „Matija Gubec“ iz Rume“ a povodu 107. obljetnice postojanja i uspješnog rada Društva. Pored nastupa tamburaškog orkestra gosti na ovogodišnjem koncertu povodom dana Društva bili su članovi Folklornog ansambla Broda iz Slavonskog Broda sa svojom tamburaškom sekcijom koji su se predstavili rumskoj publici sa spletom pjesama i igara iz Slavonije, Bilogore, Međimurja, Baranje, kao i sa bunjevačkim plesovima. Goste iz Slavonskog Broda predvodila je umjetnička rukovoditeljica ansambla Snežana Missoni, dok su stručni voditelji bili Mirela Šprajc i Nikola Novosel. Tamburaški orkestar domaćina se i ovom prilikom predstavio sa svojim dobro poznatim repertoarom i sa svojim vokalnim solistima Dunjom Divić, Marijom Ratančić, Katarinom Atanacković i Dušanom Stuparom. Program su započeli sa skladbom Josipa Jurce „Rumo, lepotice“, nakon čega je usljedila „Napolitanska igra“ od Čajkovskog, a nakon toga su se, kao na vrpci, ređale pjesme „Vino i gitare“, „Ljubav“, Nemoj da brigaš“, „Tamburaši moji“, pa poznata ruska romansa „Tonkaja Rjabina“, itd. Dodatnu draž ovogodišnjeg koncerta dali su dvoje mladih recitatora Društva Marijeta Rakoš i Luka Racković.

Prije početka programa sve nazočne je pozdravio u ime svih članova predsjednik Društva Milenko Kulušić. Od brojnih gostiju između ostalih su bili nazočni i zamjenik predsjednika Opštine Ruma Dragan Kardaš, podpredsjednik Skupštine Opštine Ruma Vladimir Maletić, načelnik Odeljenja društvenih delatnosti Opštine Ruma Svetislav Damjančuk, zamjenik pokrajinskog tajnika za upravu, propise i nacionalne zajednice Mato Groznica, Erne Varnju, pomoćnik pokrajinskog tajništva za privredu, župnik Crkve Uzvišenja Sv. Križa u Rumi vlč. Željko Tovilo, ministar-savjetnik u veleposlanstvu u Beogradu Filip Damjanović, kao i predstavnici hrvatskih udruga iz Srijema, župnici okolnih župa, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Koncert tamburaškog orkestra, a posebice nastup gostiju iz Slavonskog Broda, naišao je na istinsko oduševljenje kod rumske publike, o čemu svjedoče i riječi Julijane Jambrec, jedne od posjetiteljki koncerta. „Mislim da je večerašnji koncert za cijeli grad Rumu jedan izuzetan događaj kakvog Ruma dugo nije vidjela. Posebice sam oduševljena sjajnim igrama i prekrasnim narodnim nošnjama naših gostiju iz Hrvatske i uistinu se nadam da će ovakvih događaja u budućnosti biti i više i češće“.

NIKOLA JURCA


PODJELJENI NOVOGODIŠNJI PAKETIĆI 28.12.2009.

U ponedjeljak 28.prosinca.2009. godine u prostorijama HKPD „Matija Gubec“ održana je, sada već, tradicionalna podjela novogodišnjih paketića djeci članova društva. Ukupno je podjeljeno 12 novogodišnjih paketića.


RAZNO


Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.