Godišnji koncert 15.06.2024

25/06/2024

 

Godišnji koncert tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec u Rumi

 

S osvježenim repertoarom do novih uspjeha

 

„Energija koja je poticala rad naših amatera proističe iz ljubavi prema tamburi i želje i potrebe za očuvanjem naše tradicije i kulturne nematerijalne baštine. Kako bismo i ubuduće mogli nastaviti s radom potrebno je stalno poticati djecu i mlade da se uključe u našu školu tambure“, istaknuo je Zdenko Lanc

Koncerte koje organizira HKPD Matija Gubec iz Rume uvijek posjećuje veliki broj ljubitelja tamburaške skladbe. Tako je bilo i ove godine na godišnjem koncertu tamburaškog orkestra rumske udruge koji je održan 15. lipnja u Kulturnom centru Brana Crnčević u Rumi. Članovi tamburaškog orkestra i vokalni solisti rumske udruge predvođeni dirigentom Dragutinom Škrobotom, predstavili su publici novi osvježeni repertoar pjesama.

Poticaj mladima

Nazočne je pozdravio Zdenko Lanc predsjednik HKPD Matija Gubec iz Rume. Zahvalio je svima što su došli podržati godišnji koncert i uživati u tamburaškoj glazbi.

„Od našeg zadnjeg predstavljanja nije prošlo ni pola godine. Velikim trudom i zalaganjem naših članova orkestra uspjeli smo stvoriti potpuno novi repertoar. Energija koja je poticala rad naših amatera proističe iz ljubavi prema tamburi i želje i potrebe za očuvanjem naše tradicije i kulturne nematerijalne baštine. Kako bismo i ubuduće mogli nastaviti s radom potrebno je stalno poticati djecu i mlade da se uključe u našu školu tambure“, istaknuo je Lanc.

Članovi tamburaškog orkestra i vokalni solisti predstavili  su s 13 glazbi klasične glazbe, narodnih,  starogradskih, zabavnih i romskih pjesama.

„Trudimo se napraviti novi repertoar ali i zadržati stara pjesme posebno rado slušane kompozicije Josipa Jurce koje su utkane u naše društvo“, kaže Dragutin Škrobot voditelj tamburaškog orkestar i dodaje:

„Članovi orkestra su redovni na probama i zainteresirani su za rad upravo iz razloga što radimo nove i teže kompozicije. Postoji i škola tambure za mlađe članove. Stalno nalazimo načine kako animirati djecu da nam se pridruže.Zadovoljan sam odazivom ali uvijek može bolje“.

Već idućeg mjeseca članovi HKPD Matija Gubec gostuju u Bosni i Hercegovini. Na poziv HKUD Gromovnik Novi Šeher predstavit će se cjelovečernjim koncertom. Predstavnici udruge iz Bosne su po prvi put prisustvovali koncertu u Rumi.

„Bila mi je čast biti na koncertu. Veliki broj ljudi koji je došao uživati u koncertu dovoljno govori o kvalitetu njihovog sviranja. Biće mi drago da ih ugostimo i da se svojim skladbama predstave i našoj publici u središnjoj Bosni“, ističe Marinko Kelavić predsjednik Skupštine HKUD Gromovnik

Podrška institucija

Davorka Velecki Čičak opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu i Senka Dovčik menadžerica ZKVH-a čestitala su rumskoj udruzi na kontinuranom i uspješnom radu. Dovčik je uručila rumskoj udruzi 50 glazbenih albuma u kojima se predstavlja tamburaška praksa i bećarac vojvođanskih Hrvata. Albumi su plod projekta ZKVH-a pod nazivom Tamburaški troplet vojvođanskih Hrvata.

„Kako je tamburaška glazba prisutna u svim dijelovima Vojvodine gdje žive Hrvati, a jednako tako i bećarac, na albumu se predstavljaju ova dva elementa bogate nematerijalne baštine kroz sviranje i pjevanje među Srijemcima, Šokcima i Bunjevcima kroz petnaest tradicijskih glazbi. Cilj producenta i izvođača je snimanjem i promocijom ovih skladbi zabilježiti ih u kvalitetnoj i autentičnoj izvedbi, sačuvati ih od zaborava i dalje promovirati na kulturnim događanjima u hrvatskoj zajednici“, izjavila je Dovčik.

Koncert je bio humanitarnog karaktera. Sva prikupljena sredstva  bit će donirana za liječenje mladića iz Rume. Pokrovitelji koncerta su: Općina Ruma, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i Hrvatsko nacionalno vijeće.

S.D.

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.