120 godina rada HKPD Matija Gubec

05/12/2023

 

Koncert u povodu obilježavanja 120. obljetnice HKPD Matija Gubec iz Rume

 

Uz tamburu njegujemo tradiciju naših predaka

 

„Činjenica da smo jedno od najstarijih Društava u Vojvodini daje nam odgovornost i moralnu obvezu da nastavimo  marljivo raditi uz veliko poštovanje prema našim precima. Dugogodišnja tradicija postojanja daje nam poticaj i vjetar u leđa za budući kvalitetan rad“, istaknuo je Zdenko Lanc predsjednik HKPD Matija Gubec iz Rume.

 

Cjelovečernjim godišnjim koncertom koji je održan 25. studenog u Kulturnom centru Brana Crnčević u Rumi, HKPD Matija Gubec iz Rume obilježilo je  značajnu obljetnicu, 120 godina kontinuiranog djelovanja i rada. Osim Velikog tamburaškog orkestra rumske udruge pod ravnanjem Dragutina Škrobota, koji su se predstavili s novim osvježenim repertoarom pjesama, pridružili su se i gosti iz Hrvatske Ličko zavičajno društvo Vila Velebita iz Požege. Ponosni na tradiciju rada dužu od jednog stoljeća, članovi udruge obećali su nastaviti s radom po uzoru na svoje pretke i poticati nove mlade naraštaje tamburaša i vokalnih solista.

Dugovječan rad zahvaljujući upornosti

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec iz Rume jedno je od najstarijih društava u Vojvodini. Osnovano je davne 1903. godine i do danas radi bez prekida. Okosnica rada Društva je Veliki tamburaški orkestar. Zahvaljujući tom orkestru Ruma je postala festivalski grad budući da je hrvatska rumska udruga jedna od osnivača Festivala  muzičkih društava Vojvodine. Neposredno po završetku Prvog svjetskog rata 11. svibnja 1903. godine u Rumi je osnovana Hrvatska ratarska čitaonica. Preme mišljenju povijesničara bila je to transformacija Pučke čitaonice osnovane 1903. godine za čiju se arhivu vjeruje da je propala tijekom rata. Osnivači Hrvatske ratarske čitaonice bili su: Marko Bačević predsjednik, Andrija Pil dopredsjednik, Albert Lovasić tajnik i Ilija Galar blagajnik. Čitaonica je počela s radom 1. lipnja 1919. godine u sobi Ivana Petrića na Novom Vašarištu. Hrvati na Brijegu osnivaju hrvatsko pjevačko društvo Jedinstvo 20. svibnja 1919. godine.  Obe udruge u to vrijeme rade uz pomoć Hrvatske seljačke zadruge. Na glavnoj skupštini od 21. siječnja 1934. godine, na prijedlog predsjednika Andrije Galara, doneta je odluka o osnivanju Tamburaškog zbora. Instrumenti su kupljeni prilozima članova i sredstava Čitaonice. Eugen Karati angažiran je da uči tamburaški zbor notnom sviranju u veljači 1936. godine. U poslijeratnom razdoblju tamburaški orkestar Društva svirao je u gradu u povodu humanitarnih akcija. U to vrijeme, orkestar nije bio toliko brojan kao danas. Početkom 1970. godine orkestrom diriguje Žarko Škorić prvi školovani dirigent. Nakon 13 godina odlazi iz Rume, a na njegovo mjesto dolazi Petar Matešić. Uz Mišu Kuna jedan je od najaktivnijih članova Društva. Početkom 1985. godine za dirigenta je angažiran Boško Bogičević, a nakon njega orkestar preuzima Josip Jurca 1998.

„Društvo je radilo bez prekida, u kontinuitetu, od nastanka do danas, na što smo jako ponosni. Prije Prvog svjetskog rata u Rumi su djelovala društva Hrvatski sokol i Hrvatsko pjevačko društvo Jedinstvo. Nema točnih podataka kada je Društvo promijenilo ime u Matija Gubec. Postoje samo naznake da je to bilo poslije Prvog svjetskog rata. Uz folklornu, u Društvu je do 60-ih godina prošloga stoljeća bila aktivna i dramska sekcija. S vremenom se ugasila, iako je bilo nekoliko pokušaja da se obnovi, ali bez uspjeha“, kaže Nikola Jurca tajnik rumske udruge i dodaje da je od tada okosnica rada Društva Veliki tamburaški orkestar koji se zahvaljujući entuzijazmu članova i ljubavi prema tamburaškoj muzici, održao svo vrijeme, do današnjih dana.

U svojoj dugoj povijesti orkestar je imao brojne nastupe u Srbiji i inozemstvu. Sudjelovao je na brojnim smotrama i festivalima. Osvojio je 12 zlatnih, 6 srebrnih i 3 brončane plakete. Društvo danas broji više od 400 članova.

 

Novi repertoar uz naporan rad

Zdenko Lanc sadašnji predsednik rumske udruge  je zahvalio posjetiteljima koncerta kao i svima onima koji godinama prate i podržavaju njihov rad.

„Činjenica da smo jedno od najstarijih Društava u Vojvodini daje nam odgovornost i moralnu obvezu da nastavimo  marljivo raditi uz veliko poštovanje prema našim precima. Dugogodišnja tradicija postojanja daje nam poticaj i vjetar u leđa za budući kvalitetan rad“, istaknuo je Lanc i dodao da je prethodna godina bila u znaku velikog broja nastupa i aktivnosti.

„Uspjeli smo promijeniti i uvježbati novi program skladbi, što nismo uspjeli prethodnih godina. Na tome sam zahvalan  našem dirigentu Dragutinu Škrobotu, vokalnim solistima i svim članovima orkestra, koji su vrijedno radili tijekom ove godine“.

Anđa Git tajnica gostujuće udruge iz Požege izrazila je zadovoljstvo što su zajedno s domaćinima sudjelovali na koncertu u Rumi.

„Dojmila me  gostoljubivost i srdačnost domaćina i nadam se da će se suradnja nastaviti. Drago nam je da smo gosti na obilježavanju velikog jubileja Društva iz Rume i poželjela bih im da i dalje nastave marljivo raditi na čuvanju svoje kulturne baštine“.

Čestitke na proslavi 120. obljetnice i želje za uspješan rad u budućnosti, upućene su udruzi i od Stevana Kovačevića predsjednika SO Ruma, Davorke Velicki-Čičak ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu i srijemskog biskupa koadjutora mons. Fabijana Svaline.

„Duhovnosti i kultura su usko povezani od samih početaka kršćanskog života i djelovanja. Velika je radost biti na ovome slavlju. Dug je to niz desetljeća, tradicije koja je protkana u život rumske udruge, a rekao bih i po cijelom Srijemu. Čestitam svima onima koji su dali svoj doprinos da ovo Društvo živi i opstane do današnjih dana“, poručio je mons. Svalina.

Uz veliki broj gledatelja iz Rume, predstavnika hrvatskih udruga iz Srijema, koncertu su nazočili i vlč. Josip Ivešić župnik u Rumi, svećenici Srijemske biskupije te  Ivo Martinović predsjednik matice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Općine Ruma, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Pokrajinskog tajništva za kulturu i informiranje i uz podršku Hrvatskog nacionalnog vijeća.

S.D.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.