Grožđenbal u Rumi 2023

17/10/2023

Grožđebal u Rumi

 

U spomen na brojne vinograde

 

U sklopu svog djelovanja HKPD Matija Gubec iz Rume organizira nekoliko igranki tijekom godine. Sve su one usko vezane uz blagdane ili aktualne sezonske radove: igranka Kraljaca u povodu obilježavanja Sveta tri kralja, maskenbal, igranka povodom završetka žetve i Grožđebal povodom završetka berbe grožđa. Grožđebal, koji se u rumskoj udruzi održava već 20-ak godina, nije samo prilika za druženje i okupljanje Brežana, već i prilika da se prisjete vremena kada su se na rumskim poljima uzgajali brojni vinogradi.

Druženje uz njegovanje tradicije

Tako je bilo i ove godine. Članovi HKPD Matija Gubec iz Rume okupili su se 14. listopada u prostorijama udruge na simboličnom branju grožđa uz pjesmu i ples. Običaj je da se svake godine u vrijeme berbe grožđa dvorište okiti grožđem, kiflama, perecima, jabukama i kruškama te da se grožđe simbolično obere. Nakon simbolične berbe slijedi tradicionalno sremačko kolo, degustiranje obranih plodova te igranka u prostorijama udruge.

„U ovo vrijeme završavaju se radovi u polju, završava žetva ratarskih usjeva i ljudi su opušteniji željni zabave i druženja. Zbog toga je ova igranka jedna od najposjećenijih nakon igranke u povodu Sveta tri kralja. Tijekom godine organiziramo nekoliko igranki koje su postale tradicionalne u našoj udruzi. Osim koncerata, one su prilika za održavanje višestoljetnog kontinuiteta u radu naše udruge. Mi Brežani volimo se okupljati i družiti pa često organiziramo igranke kojima se radujemo“, kaže predsjednik rumske udruge Zdenko Lanc.

Osim druženja, ova manifestacija vezana je i uz tradiciju vinogradarstva u Rumi.

„U Rumi je nekada bilo mnogo više vinograda i vinogradara. Danas ih je mnogo manje. I zato nam je ova igranka važna u spomen na ta vremena i vinogradarsku tradiciju“, dodaje Lanc.

 

Vjeran vinogradarstvu

 

Miroslav Galar jedan je od rijetkih vinogradara koji je ostao vjeran vinogradarstvu.

„Ova igranka nam puno znači prvenstveno zbog druženja, ali i zbog održavanja tradicije vinogradarstva, budući da je u rumskim atarima sve manje vinograda. Nekadašnji vinogradi su uglavnom pretvoreni u oranice. Samo zaljubljenici u vino, kao što sam ja, iz ljubavi prema vinu, gaje vinograde. Zato je ovaj vinograd koji smo napravili u dvorištu, jedan od simbola vremena kada je vinograda bilo puno više“, kaže vinogradar Galar i dodaje da ova godina nije bila baš dobra za vinograd.

„Kada je vinograd koncem svibnja i u lipnju trebao puno više sunca, vrijeme je bilo kišovito i hladno. Bilo je puno više bolesti i trebalo je puno više prskati vinograd. Rod je prilično smanjen. Unatoč tome, vina će biti barem za vlastite potrebe, a od vinogradarstva neću odustati zbog obiteljske tradicije“.

Kroz Grožebal će se, kako Brežani obećavaju, također nastaviti njegovati vinogradarska tradicija kako se vinogradi ne bi zaboravili i dio tradicije preneo na mlade.

S.D.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.