Koncert zahvale i počasti

31/05/2023

U Rumi održan koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec

 

Koncert zahvale i počasti

 

Članovi HKPD Matija Gubec iz Rume cjelovečernjim koncertom punim emocija, obilježili su 120. obljetnicu rada udruge. Koncert je održan 27. svibnja u Kulturnom centru u Rumi i on je ujedno  bio i oproštaj od dugogodišnjih članova udruge Josipa Jurce dirigenta tamburaškog orkestra i Dušana Stupara, vokalnog solista. Uz prepoznatljive zvuke tamburica i vojvođanskih pjesama autora Josipa Jurce posvećenih rodnom gradu i Srijemu, članovi rumske udruge oprostili su se od svoja dva člana koji su dali veliki doprinos kulturi i uspješnom radu udruge. U prepunoj dvorani Kulturnog centra, koncert je tradicionalno započeo autorskom pjesmom Josipa Jurce Rumo ljepotice u izvedbi Dušana Stupara, a nastavio se skladbama tamburaškg orkestra i solista.

 

Ljubav prema glazbi od malih nogu

Jurca je veći dio svog života proveo s tamburom, a također veliki dio sebe uložio u rad s djecom i učenju sviranja na tamburi. Kao četvorogdišnji dječak počeo je svirati harmoniku. Kada je krenuo u četvrti razred osnovne škole roditelji su ga upisali na prve sate glazbe kod profesora Nikole i Tamare Krutikov gdje je dobio dobru osnovu za samoobrazovanje.Velika ljubav prema glazbi izrodila je u jesen 1964. godine kada su Stjepko Gut i on napravili orkestar i zajedno počeli svirati na igrankama. Pojavom električnih gitara i Betlesa počinje svirati gitaru. Skladatelj je brojnih autorskih kompozicija, a obradio je i više kompozicija i neke od popularnih pjesama.Objavio je knjige U srcu mi zvoni tambura u kojoj su predstavljene partiture za tamburaški orkestar, te knjigu Katoličke mise i božićne pjesme. Društvo je snimilo svoj prvi CD sa Jurcinim autorskim pjesmama 2005. godine. On je i dobitnik više prestižnih nagrada za doprinos kulturi.

„U Društvu sam formirao Veliki tamburaški orkestar 1997. godine. Od tada do danas, sudjelovali smo na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu gdje smo postizali dobre rezultate. Došao je trenutak da  orkestar koji sam stvorio prije 26 godina predam u ruke mlađim, perspektivnim ljudima entuzijastima. Nije se lako oprostiti od orkestra nakon toliko godina. Prepun sam emotivnih dojmova s koncerta i drago mi je što je organiziran nama u čast. Poručio bih mojim dragim mladim prijateljima, članovima udruge,  da budu vrijedni, da nastave istim tempom, da ne napuštaju orkestar, jer je teško u kratkom vremenu osposobiti tamburaša. Želim im sve najbolje u daljem radu“, istaknuo je Jurca.

 

Vrijeme je za mlade

Vokalni solist Dušan Stupar pjeva u orkestru od 1975. godine. Počeo je pjevati kad ga je  pozvao u orkestar pokojni dirigent Žarko Škorić.

„Pjevao sam i pri Gradskom tamburaškom orkestru Branko Radičević te u gradskom zboru, ali sam od 1975. godine ostao vjeran ovom orkestru. Zajedno smo se predstavili u zemlji i u inozemstvu  i nosim samo lijepe uspomene. Josip je u jednom tekstu napisao: „amater sam cijeli život“. I to sam ja. Nisam htio ići u profesionalne vode. Imao sam svoje zanimanje i angažman u udruzi mi je predstavljao veliko zadovoljstvo. Orkestar sada vodi mladi dirigent. Sviraju i mlađi tamburaši koji žele da uvedu neke novine. Uvek ću biti tu da im pomognem. Nadam se da će nastaviti njegovati starogradske pjesme, pjesme o Srijemu i  Rumi koje je skladao Josip Jurca, kako se one ne bi zaboravile“, rekao je Stupar.

 

Publici se obratio Zdenko Lanc predsjednik HKPD Matija Gubec.

„ Josip Jurca je ostavio dubok trag u povijesti naše udruge. Od malih nogu sam bio član orkestra i sviranju me je učio Josip Jurca. On  je uvijek pronalazio lakši put da nas nauči sviranju i zahvaljujući njemu smo uspješni svih proteklih 26 godina. Zahvalan sam mu što je učinio ne samo za naš grad i našu udrugu, nego za kulturu općenito. Dušan Stupar je s ljubavlju pjevao Jurcine kompozicije. One će se i dalje pjevati. Uvijek smo koncerte počinjali i završavali s Jurcinim pjesmama i tako će biti i u budućnosti“.

Veliki tamburaški orkestar sada vodi Dragutin Škrobot.

„Drago mi je što sam naslijedio Josipa Jurcu na mjestu dirigenta Velikog tamburaškog orkestra. Nastavit ćemo izvoditi njegove kompozicije i pjesme. Važno je mladima pokazati i nastaviti njegovati tradiciju tamnuraške glazbe“.

Podrška institucija

Predjednica HNV-a Jasna Vojnić čestitala je udruzi obljetnicu rada i izrazila zahvalnost istaknutim članovima udruge.

„Hrvatsko nacionalno vijeće je Josipu Jurci dodijelilo priznanje za kulturu koje je simbolično, ali zasluženo. Sigurna sam da nije bilo lako pokrenuti orkestar 1997. godine i u to vrijeme imati entuzijazma i volje za rad. Ali često je teže ustrajati nego započeti. Hvala vam  što ste istrajali i što postojite i danas. Sigurna sam da Ruma može još više. Imate podršku HNV-a i od prošle godine imamo jednog elektora i vijećnicu iz Rume. Sigurna sam da ovdje možemo imati i Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, jer ako mi nećemo, neće nitko. Ako volimo svoje, poštujemo i tuđe i to moramo prenijeti. Na nama je odgovornost“, poručila je Vojnić.

Katarina Čeliković se u ime ZKVH-a zahvalila kako je rekla, čuvarima tradicije Josipi Jurci i Dušanu Stuparu i tom prigodom im uručila darove u znak sjećanja na ono što su stvorili.

„Imati ovakve čuvare baštine kulture je znak da je prošlost danas ostavila duboke tragove i da imamo razloga vjerovati u svoju budućnost. Ovo što Ruma ima nalazi se na reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Republici Srbiji. Od 22 elementa, Ruma je prisutna na najmanje tri samostalno. Čestitam vam na tome“.

Predsjednik rumske udruge zaslužnim članovima uručio je prigodne darove, srebrnjake Bečke filharmonije u znak zahvalnosti za doprinos u radu udruge.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Općine Ruma, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Ministarstva kulture Republike Srbije i Hrvatskog nacionalnog vijeća. Osim predstavnika HNV-, ZKVH-a, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, koncertu su nazočili i Goran Kaurić zamjenik Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, vlč. Ivica Živković župnik u Hrtkovcima, Nikincima i Platičevu, predstavnici hrvatskih kulturnih udruga iz Srijema i Subotice.

S.D.

 

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.