Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestrea HKPD Matija Gubec iz Rume

14/01/2022

Koncert povodom obilježavanja 118. obljetnice i dana Društva HKPD Matija Gubec iz Rume

U znaku proslave dvostrukog jubileja

U slavu svog dugogodišnjeg uspješnog trajanja, koje traje više od jednog stoljeća, HKPD Matija Gubec iz Rume 27. studenog obilježilo je dan svoje udruge i 118. obljetnicu svog postojanja. Za razliku od prethodnih godina kada se Veliki tamburaški orkestar u povodu obilježavanja dana svoje udruge predstavljao pred brojnom publikom u Kulturnom centru u Rumi, ove godine je zbog aktualne epidemiološke situacija koncert održan on-line. Svi oni koji ga žele pogledati i poslušati moći će to učiniti preko you-tube kanala. Koncertni repertoar uključuje nekoliko skladbi: dvije kompozicije ozbiljne muzike Željeznički tamburaški marš autora Pere Tumbasa Haje, Mađarska rapsodija autora Save Vukosavljeva, te četiri autorske pjesme Josipa Jurce: Ne cvetaj bagreme, Ljubav moja Vojvodina, Devojče mlado i Fruškogorka u izvedbi vokalnih solista Dušana Stupara i Katarine Atanacković.

Kontinuirani rad unatoč problemima

Tijekom svake godine rumska udruga tradicionalno organizira nekoliko koncerata. Ove godine zbog aktualne epidemiološke situacije zbog korona virusa, jedan od tradicionalnih koncerata bili  su prisiljeni predstaviti široj javnosti na ovaj način.

„Videli smo da su mnoga kulturno-umjetnička društva u ovoj korona krizi održavali koncerte on-line pa smo smatrali da i mi na taj način možemo predstaviti sve ono što smo radili u ovoj godini. S obzirom na to da se mnogi zbog trenutne situacije boje dolaziti na veća okupljanja, mi se trudimo  pridržavati svih potrebnih mjera. Probe su se povremeno održavale, u skladu s preporukama Vlade Srbije, ali je usprkos svemu sastav Velikog tamburaškog orkestra  ostao isti. Ostali su svi članovi koji su godinama svirali u orkestru, a imamo i malo pojačanje u školi tambure. Volio bih da ih ima više, ali takva su vremena. Mlađe generacije internet odvlači  na neku drugu stranu“, istaknuo je predsjednik rumske udruge Zdenko Lanc te dodao da je zadovoljan što se usprkos svim problemima, kontinuitet rada udruge nastavlja.

„U tijeku 118 godina koliko postoji naša udruga zabilježene su mnoge krize, ratovi i sankcije. Usprkos svemu Društvo je opstalo do današnjih dana. Iskreno se nadam da će i ova kriza uskoro proći i da ćemo nastaviti normalno s radom“.

Proslava dvostrukog jubileja

Pored proslave značajnog jubileja rumske udruge, 118. obljetnice postojanja i Veliki tamburaški orkestar ove godine ima svoju značajnu obljetnicu, 25 godina rada pod dirigentskom palicom Josipa Jurce.

„Ovaj značajan jubilej ove će godine nažalost ostati nezapaženo. Nadamo se da će sledeće godine biti povoljniji uvjeti i da ćemo ga dostojno obilježiti. Zadovoljan sam postignutim uspjesima tijekom svih proteklih godina. Ponosan sam na mnoge članove orkestra s obzirom da su mnogi od njih postali vrsni tamburaši. Među njima su i oni koji su završili  Muzičku akademiju, veliki broj njih su danas profesori, školovani ljudi, a zadovoljstvo mi je da su i mnogi koji su od malih nogu počeli svirati tamburu ostali  u orkestru. U odnosu na raniji rad Društva od prije 30 i 40 godina, kada su u našem orkestru svirali Brežani, mahom poljoprivrednici i zanatlije, danas se to dosta promijenilo. S obzirom da Ruma s ponosom nosi ime tamburaškog grada, također s ponosom mogu reći da postoji nada da će se tamburaška tradicija nastaviti. Čekamo da prođe ova situacija s korona virusom, pa da ofanzivnije krenemo animirati djecu da se uključe u školu tambure“, navodi Jurca.

Također dodaje da se epidemija korona virusa najviše odrazila na kulturu, te da se nada da će se uskoro vratiti normalnom radu.

„Sve je utihnulo. Svi vrlo dobro znamo da je kultura nadogradnja društva i da sve pozitivno što se dešava u društvu, dolazi upravo od kulture. Pokušali smo na neki način prevaziđi  prepreke i  u zaista  otežanim uvjetima održati naše tradicionalne koncerte. S nestrpljenjem čekamo da se vratimo normalnom radu. Čeka nas puno gostovanja i dogovorenih koncerata. Imamo veliki repertoar ozbiljne muzike i više stotine pjesama, koje s nestrpljenjem čekamo da predstavimo široj javnosti“.

Uz čestitke za dvostruki jubilej, poželjeli smo rumskoj udruzi puno uspjeha u daljem radu, a svima onima koji žele poslušati kompozicije Velikog tamburaškog orkestra, preporučamo da to učine preko you tube kanala.

S.D.

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.