Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec iz Rume

16/07/2021

U susret značajnoj obljetnici

 

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec iz Rume priredilo je 26. lipnja godišnji koncert u ljetnoj bašti svoje udruge. Nakon dulje stanke, uvjetovane pandemijom, članovi Velikog tamburaškog orkestra pod ravnanjem dirigenta Josipa Jurce i vokalnih solista Dušana Stupara, Dragutina Škrobota, Marije i Ivana Ratančić i Darka Matešića, predstavili su se svojim skladbama rumskoj publici.

Koncert je otvorio vokalni solista Dušan Stupar izvedbom kompozicije Rumo ljepotice koju je skladao Josip Jurca. Zatim se svim prisutnima obratio predsjednik rumske udruge Zdenko Lanc, iskazujući zadovoljstvo što su ponovo u prilici družiti se i održavati koncerte.

„Teška godina je iza nas, ne samo za našu udrugu, nego uopće za kulturu i rad kulturno umjetničkih društava. Budući da je bila zabrana okupljanja, to nam je otežavalo kontinuirine probe. Kada su epidemiološke mjere popustile i kada je Krizni stožer dopustio manja okupljanja, krenuli smo s radom. U početku stihijski. Pridržavali smo se mjere zaštita i počeli da se pripremamo. Nismo krenuli s priprema ozbiljnog programa jer to zahtjeva intenizivnije probe i više vremena. Pripremali smo pjesme iz naše Vojvodine, iz Slavonije, pjesme koje je pisao Jurca za naš orkestar“, istaknuo je Lanc.

Osim redovitog koncerta, rumska udruga koncem svake godine održava koncert u povodu obilježavanja Dana udruge i novogodišnji koncert. Pored toga, priređuju i manje koncerte za Božić, te za gostovanja.

„Tamburaški orkestar nije svirao godinu i pol dana. Međutim uspjeli smo se za mjesec i pol dana pripremiti  s lakšim repertoarom, ali dopadljivijim publici. Želja nam je da održimo kontinuitet naših koncerata, jer ove godine obilježavamo 118. obljetnicu naše udruge. Naš repertoar je veliki. Ima nekoliko stotina pjesama koje smo svirali, a za ovaj koncert smo izabrali pjesme koje nismo dugo predstavili publici“, izjavio je Jurca izražavajući zadovoljstvo što je orkestar ostao u punom sastavu pojačan mladim tamburašima.

Rumskoj udruzi slijedi ljetnja stanka sve do rujna. Tada počinju intenzivnije da vježbaju a ukoliko bude poziva, navode da će se rado odazvati kako u Srbiji tako i u Hrvatskoj, gdje su prije pandemije, održavali koncerte po nekoliko puta godišnje.

Koncert su financijski pomogli Općina Ruma, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Hrvatsko nacionalno vijeće.

S.D.

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.