U Rumi održan godišnji koncert HKPD Matija Gubec

22/06/2018

Potvrda uspješnog dugogodišnjeg rada

„Kontinuiranost u radu možemo zahvaliti obiteljima koji žive ovdje. Brijeg u Rumi, gdje živi najveći broj Hrvata, članstvo u našoj udruzi doživaljavaju kao obiteljsku tradiciju. Ne kao dužnost i obavezu, nego kao dio identiteta. A HKPD Matija Gubec je dio te priče“.

U godini velikog jubileja dužeg od jednog vijeka, u 115. godini postojanja jednog od najstarijih Društava u Vojvodini, u kojem je perjanica udruge Veliki tamburaški orkestar, HKPD Matija Gubec iz Rume, još jednom je potvrdilo da zahvaljujući svom dugogodišnjem kontinuiranim radu, sa pravom nose epitet jednog od najkvalitetnijih tamburaških orkestara u Srijemu. A to su pokazali na svom redovitom godišnjem koncertu koji je održan 17. lipnja u ljetnjoj bašti u okviru prostora svoje udruge, kada se gledateljstvu predstavio podmladak udruge, omladinska tamburaška sekcija pod rukovodstvom Željka Jerkovića, vokalni solisti i Veliki tamburaški orkestar pod dirigentskom palicom Josipa Jurce. Smenjivale su se brojne kompozicije od onih poznatijih stranih, pjesama posvijećenih rodnome Srijemu do kompozicija Josipa Jurce posvijećenih svom rodnom gradu. Prvi instrument na prostorima Rume upravo je tambura i rumski tamburaši su se trudili da tu tradiciju očuvaju dugi niz godina i da i dalje uspješno djeluju. Jedni pored drugih na letnjoj pozornici udruge iz Rume, predstavili su se oni članovi koji su ušli u sedmu deceniju života i oni koji su tek nedavno počeli svirati. Kao i život, isprepletani su mladost i starost. Mladi kao dokaz života na ovim prostorima i stari koji su slika vremena koje je iza nas.

Brojni nastupi

Za razliku od prethodnih godina kada se godišnji koncert održavao u Kulturnom centru u Rumi, ovoga puta članovi udruge su se odlučili da koncert održe u intimnijoj atmosferi, letnjoj bašti svoje udruge. Naredni koncert je već zakazan za jesen, kada će ova udruga održati koncert u dvorani Kulturnog centra, u povodu obilježavanja Dana udruge.

„Ove godine imamo veliki broj maturanata i veliki broj naših mlađih članova se sada priprema na studije, a i manji je broj djece nego što je to bilo ranije. Međutim i pored toga, tamburaški orkestar funkcionira dobro i nemamo velikih problema sa održavanjem proba. Što se tiče mladih, ja vjerujem da će ih iduće godine biti više. Tijekom godine imali smo veliki broj nastupa. Prošlog tjedna sudjelovali smo na Susretu Društava Matija Gubec u Sotinu u Hrvatskoj, zatim na manifestaciji Srijemci Srijemu, a već 14. srpnja gostovaćemo u Donjem Miholjcu. Početkom jeseni imamo dogovoren koncert u niškoj katedrali, a dobili smo poziv i od Doma vojske u Beogradu da održimo veliki koncert kod njih. Zadovoljni smo što i drugi prepoznaju naš trud i rad i što imamo priliku predstaviti se i van granica našeg grada“, navodi voditelj Velikog tamburaškog orkestra Josip Jurca.

Obiteljska tradicija

Zahvaljujući kontinuiranom radu dugom 115 godina, ova udruga danas postiže zavidne rezultate.

„To svakako pokazuje kako ova udruga ima svoju budućnost kao i da postoje djeca koja imaju želju nastaviti tu lijepu tradiciju. Ali u našoj udruzi su i oni članovi koji su slika godina koje su iza nas. Kontinuiranost u radu možemo zahvaliti obiteljima koje ovdje žive. Brijeg u Rumi gdje živi najveći broj Hrvata, članstvo u našoj udruzi doživljavaju kao obiteljsku tradiciju. Ne kao dužnost i obavezu, nego kao dio identiteta. A HKPD Matija Gubec je dio te priče. Sticajem okolnosti u našoj udruzi postoji veliki broj članova koji su muzički obrazovani i nadareni, amatera i profesionalaca, zahvaljujući kojima je naš tamburaški orkestar ovako uspješan“, istaknuo je predsjednik udruge iz Rume Pavle Škrobot.

Podrška institucija

Pored velikog broja gledateljstva iz Rume, predstavnika srijemskih udruga, godišnjem koncertu nazočio je i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske Ivan Sabolić, menadžerica ZKVH-a Katarina Čeliković i predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić.

„Drago mi je što sam ponovno u Rumi i što sam nazočio tamburaškom koncertu jednog od najstarijih hrvatskih Društava u Vojvodini. Zahvaljujući svom kontinuiranom radu, prije svega tamburaškog orkestra, oni iz godine i godinu potvrđuju da su itekako vrijedne pažnje. Hrvatsko nacionalno vijeće je prepoznalo njihov trud i rad i prošle godine dodijelio priznanje za doprinos u hrvatskoj kulturi Josipu Jurci. To priznanje nije uručeno samo njemu osobno, nego ujedno i ovoj udruzi, s obzirom da je on svoj rad utkao u ovu tamburašku sekciju koja je jedna od najkvalitenijih u Srijemu, a možda i šire“, istaknuo je dr. Slaven Bačić.

S. Darabašić

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.