Igranka Kraljaca u povodu obilježavanja Sveta tri kralja u HKPD Matija Gubec u Rumi

13/01/2018

Specifičnost njegovanja lijepih običaja

“Obilježavanje blagdana Sveta tri kralja, nas na neki način karakterizira i izdvaja od drugih.*Ja se nadam da će taj običaj u nekom doglednom vremenu, upravo zbog svoje specifičnosti, ući u katalog nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Vojvodini”, navodi Nikola Jurca.

Običaji koje srijemski Hrvati njeguju desetljećima, a koji su vezani za određene blagdane, uglavnom su isti ili barem slični u svakom mjestu. Međutim, jedan običaj po kome su Rumljani sa Brijega specifični, svakako su oni koji se prakticiraju na sam dan blagdana Sveta tri kralja. Tog dana neoženjeni mladići, ukrašeni novogodišnjim ukrasima nakon misnog slavlja u crkvi, obilaze obitelji u Rumi i okolnim mjestima i pjesmom Narodi nam se kralj nebeski, javljaju radosnu vijest o rođenju Isusa Krista. Obitelji koje ih te večeri primaju u svoje domove, čašćavaju ih hranom i pićem, i daruju ih srijemskim suhim kobasicama, vinom i novcem. Prve naredne subote nakon blagdana, Kraljci od sakupljenog novca, hrane i pića organiziraju igranku u prostorijama HKPD Matija Gubec u Rumi. Igranka Kraljaca, pored mnogobrojnih koje ova udruga organizira u tijeku cijele godine, jedna je od najposjećenijih i na njoj se okupi i najveći broj mladih. Tako je bilo i ove godine 13. siječnja, kada je održana igranka tim povodom.

Duga tradicija

A igranka počinje tako što se u prostoriji Društva pogase sva svijetla, a Kraljci je okupljeni oko bačve vina, pjesmom Narodi nam se Kralj nebeski svečano je otvore.

“Običaji Kraljaca su karakteristični kod nas u Rumi ovdje na Brijegu, gdje većim dijelom žive Hrvati. Nama je posebno drago što su te običaje vezane za ovaj blagdan, u velikom broju prihvatili naši mladi. U mojoj obitelji oni se njeguju dugi niz godina. Za Kraljce je pjevao moj pradjed, djed, otac, ja, a sada tu lijepu tradiciju nastavljaju moji sinovi. Svake godine se Društvo podmlađuje, a za učlanjenje u Kraljce postoje opet posebni uvjeti, a na prvom mjestu je da je Kraljac neoženjen. Najvažnije od svega jeste da se družimo i sastajemo i okupljamo mlade, kako bi oni ove lijepe običaje sutra preneli na svoju djecu”, navodi član Upravnog odbora Društva u Rumi Miroslav Galar.

Poslije župnikovog blagoslova prostorija Društva, počinje igranka i posluženje darovima koje su Kraljci prikupili obilazeći domove u rumskoj općini. Pored članova udruge, na igranku dođu i prijatelji iz okolnih mjesta.

“Obeležavanje blagdana Sveta tri kralja, nas na neki način karakteriše i izdvaja od drugih. Običaji vezani za njega su veoma stari. Ne postoje točni podaci od kada se oni prakticiraju, ali po pričama nekih naših starijih članova, oduvijek je postojao običaj da se Kraljci okupljaju , da idu po domovima i da navještaju rođenje Isusa Krista”, ističe tajnik Društva Nikola Jurca, dodajući: “Blagdam Sveta tri kralja se obeležava i svetkuje u svim župama, ali ovdje kod nas u Rumi na Brijegu specifičan je način na koji se to radi. Ja se nadam da će taj običaj u nekom doglednom vremenu, upravo zbog svoje specifičnosti, ući u katalog nematerijalne kulturne baštine hrvatskog naroda u Vojvodini”, navodi Jurca.

Najveći broj mladih

Posebnu čar ovoj igranci daje to što se na njoj okupi najveći broj mladih, a ove godine posebice, je njihov broj bio znatno veći.

“Ovo mi je četvrta godina kako vodim Kraljce. Kao i prethodnih godina i ove godine posjetili smo veliki broj domova. Ja se ovom blagdanu posebno radujem, prvenstveno zato što su prije mene kao Kraljci išli da pjevaju moj djed, otac, bra,t a sada i ja. Lijepo je da se ta tradicija nastavi i drago mi je što nam se sve veći broj mladih priključuje. Ove godine priključio nam se još jedan mladi kraljac, koga smo na tradicionalna način primili u svoju ekipu”, kaže Goran Galar.

A svoje dojmove preneo nam je i novi učlanjeni kraljac. “Sviđaju mi se ti običaji. Za Sveta tri kralja pjevao je i moj djed godinama i poželio sam da i ja tu tradiciju nastavim. Volio bih da svake godine bude sve više mladih, kako ti običaji ne bi izblijedili”, navodi Damir Takač.

Igranka je i ovog puta trajala do kasno u noć uz pjesmu i plijes. Briježani su u veselju proslavili još jedan blagdan, za njih poseban. O atmosferi i ugođaju, dojmove nije lako prenijeti jer to se može samo doživjeti. Tko god želi, to može učiniti naredne godine jer su vrata ove hrvatske udruge u Srijemu, uvijek širom otvorena za sve prijatelje i posjetitelje.

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.