Održan tradicionalni koncert u povodu obilježavanja 114. obljetnice i dana Društva HKPD Matija Gubec iz Rume

16/12/2017

Dugovječnost zahvaljujući kontinuiranom radu

“Ono što je doprinjelo našoj opstojnosti i dugogodišnjem radu, svakako je kontinuiranost.Više od jednog stoljeća u našoj udruzi se smenjuju generacije i taj kontinuitet se nastavlja. Nadam se da ćemo i prilikom proslave naše 115. obljetnice moći isto ovako sa ponosom da pričamo”, kaže predsjednik HKPD Matija Gubec Pavle Škrobot.

U slavu svog dugogodišnjeg uspješnog trajanja, koje traje više od jednog stoljeća, HKPD Matija Gubec iz Rume u subotu 16. prosinca, obilježilo je dan svoje udruge i 114. obljetnicu postojanja i rada. U programu se pored Velikog tamburaškog orkestra Matija Gubec, svojim izvjedbama predstavili i članovi Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo iz Subotice. Cjelovečernjim koncertom, pred brojnom publikom Kulturnog centra u Rumi, dvije hrvatske udruge pjesmom, plesom i riječju, predstavile su bogatu tradiciju, jezik i običaje hrvatskoga naroda iz Vojvodine. Tijekom večeri uručene su zahvalnice, darovi i plakete sa imenom Matija Gubec zaslužnim članovima Društva, koji su se u proteklim decenijama na poseban način isticali svojim aktivnostima i radom i koji su doprinjeli da ova udruga ima toliko dugu povijest.

Kontinuirani rad

HKPD Matija Gubec iz Rume, jedno je od najstarijih društava u Vojvodini. Osnovano je davne 1903. godine i do današnjih dana, radi u kontinuitetu. Zahvaljujući Velikom tamburaškom orkestru, Ruma je postala festivalski grad, a do sada je ovaj orkestar sudjelovao na gotovo svim festivalima na kojima je osvojio brojne zlatne, srebrne i brončane plakete. Danas članovi ove udruge sa ponosom kažu, da je proslava ove značajne obljetnice i Dana društva, zapravo proslava svih njih.

“Ovaj dan posvjećen je muzičarima koji sviraju u orkestru, ali isto tako i onima koji su utkali dio svog života u rad Društva. Tako da je ovo na neki način, proslava svih nas. Zadovoljstvo mi je što smo ove godine na našoj proslavi, imali priliku da ugostimo jednu vrlo cijenjenu kulturnu udrugu, Bunjevačko kolo iz Subotice i drago mi je što smo zajednički predstavili dio našeg programa. Ono što je doprinjelo našoj opstojnosti i dugogodišnjem radu, svakako je kontinuiranost. Više od jednog stoljeća u našoj udruzi se smenjuju generacije i taj kontinuitet se nastavlja. Nadam se da ćemo i prilikom proslave naše 115. obljetnice, moći isto ovako sa ponosom da pričamo”, ističe predsjednik HKPD Matija Gubec Pavle Škrobot.

Priznanja zaslužnim pojedincima

Za čak 54 godine aktivnog rada u Društvu, zahvalnice su uručene Mati Matušiću – Baćku i Ivanu Rakošu. Za dvadeset godina umjetničkog rada, plakete je uručena dirigentu Velikog tamburaškog orkestra Josipu Jurci, a zahvalnice za 20 godina rada su uručene i mlađim članovima tamburaškog orkestra Zdenku Lancu, Ljubinku Hajdukoviću, Zoranu Jurci i Ivanu Galar. 20 Za 10 godina aktivnog djelovanja na mjestu tajnika u udruzi, Nikoli Jurci uručena je zahvalnica i plaketa sa likom Matije Gupca.

“Plaketa sa likom Matije Gupca jeste najveće priznanje koje HKPD Matija Gubec iz Rume dodjeljuje zaslužnim pojedincima. Samim tim ova nagrada meni mnogo znači i predstavlja mi jedan veliki podstrek i podsticaj za budući rad. Htio bih da istaknem da sigurno ovu nagradu ne bih ni dobio niti bi ova udruga postigla tako velike uspjehe, da nije bilo predanog rada prije svega njegovih članova, a također i ljudi koji su oduvijek na nesebičan način pomagali njegov rad, čime su doprinjeli da ono opstane duže od jednog vijeka. Ja ću se truditi da nastavim da dajem svoj doprinos radu našega Društva i zaista mi ovo priznanje u tom smislu, mnogo znači”, navodi Nikola Jurca.

Respekt brojne publike

Pored brojne publike, svečanosti su nazočili i predstavnici lokalne samouprave Općine Ruma, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske Ivan Sabolić, menadžerica za kulturne aktivnosti ZKVH-a Katarina Čeliković i predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić.

“Ova udruga iz Srijema svjedoči o kontinuitetu postojanja hrvatskog naroda na ovim prostorima. Unatoč burnim vremenima, kroz stotine proteklih godina, Društvo se uspjelo održati do danas. Večerašnji koncert je pokazao ono najbolje što oni imaju, a to je vrhunska tamburaška sekcija sa veoma raznovrsnim repertoarom i što je za mene veoma značajno, sa brojnom publikom. Među njima nije bio samo dio hrvatske zajednice nego i većinskog naroda i drugih manjina, što pokazuje da je ova udruga respektovana u ovome gradu” istaknuo je dr. Bačić.

Program su svojim raznolikim repertoarom te večeri upotpunili i gosti iz Subotice, koji su se po prvi puta predstavili gledateljstvu u Rumi.

“Izuzetno mi je veliko zadovoljstvo što smo uspjeli ostvariti jednu novu suradnju sa našim domaćinima. Do inicijative je došlo prilikom našeg susreta u Petrovaradinu gdje smo se i upoznali. Odavno smo imali želju da ostvarimo suradnju sa udrugama u Srijemu i bićemo otvoreni za suradnju i sa ostalim udrugama, a očekujemo i uzvratnu posjetu udruge iz Rume. Mislim da je uspostavljanje novih suradnji jako bitno, kako bi mogli ohrabriti jedni druge u našem radu. Tako ćemo se podupreti međusobno, što će nam dati još više podstreka i odlučnosti radimo još više unatoč nekim teškoćama, kako bi stvari promjenili na bolje”, rekao je predsjednik HKC Bunjevačko kolo Lazar Cvijan.

Suzana Darabašić

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.