Grožđebal u HKPD Matija Gubec Ruma

21/10/2017

U spomen na lijepa vremena

 

“Ostala nam je još po neka okućnica, gdje i dalje proizvodimo vino i rakiju.A u spomen kada su Brežani to radili masovnije, mi organiziramo naš Grođžebal, igranku i simbolički napravimo svoj vinograd koji zajedno beremo”,kaže predsjednik HKPD Matija Gubec Rume, Pavle Škrobot

Pamte Brežani iz Rume dobra stara vremena kada je skoro svaka obitelj u ovoj srijemskoj općini gajila vinograd. Na potezu Barunovac dijelu Rume, nekada ih je bilo najviše. Proizvodila su se nekada kvalitetna vina od grožđa sa fruškogorskih vinogorja. Danas ih je nažalost, ostalo samo dva, vinograd pokojnog Đure Kuna nekadašnjeg predsjednika i tajnika Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva Matija Gubec Ruma, kao i vinograd sadašnjeg predsjednika Društva Pavla Škrobota. U spomen na te lijepe dane, članovi hrvatske udruge iz Rume svake godine u svojim prostorijama oživljavaju uspomene kada su se nekada na obroncima Fruške gore,brali brojni vinogradari u listopadu i kada su se Brežani se u velikom broju okupljali.Kako uspomene na te dane ne bi izblijedile, i kako se tradicija i običaji ne bi zaboravili, članovi ove udruge u svojim prostorijama svake godine organiziraju igranku, tradicinalnu manifestaciju Grođžebal. Toga dana Brežani se okupljaju, druže i vesele i na simbolički način oberu grožđe okićeno u dvorištu udruge. Tako je bilo i ove godine u subotu 21. listopada.

 

Nastavak tradicije

Sjećaju se Brežani dobrih starih vremena kada su svi sa nestrpljenjem čekali vrijeme berbe grožđa: “Sada su to samo sjećanja, a mi nastojimo da ih oživimo kroz ovu lijepu tradicionalnu manifestaciju. Danas je malo vinograda u Rumi. Gotovo da ih više i nema. Ja sam jedan od rijetkih vinogradara koji je nastavio da ga obrađuje. Moja obitelj je bila jedna od poznatijih vinogradarskih obitelji ovdje u Rumi. Gajili su vinograde i proizvodili vino u većim količinama, kako za sebe tako i za druge. Trudim se koliko mogu da nastavim njihovim stopama.Nasledio sam vinograd od našeg pokojnog člana Društva Đure Kuna i imam želju i volju da nastavim tu lijepu tradiciju Brežana i barem malo oživim vinogradarstvo u ovom djelu Srijema”, kaže Miroslav Galar iz Rume.

 

Sve manje vina

Rod grožđa najviše zavisi od vremenskih uvjeta. O ovogodišnjem rodu jedan od danas rijetkih vinogradara u Rumi, kaže: “Ova godina je bila sušna. Bilo je i mrazeva zbog kojih su neki od vinograda i stradali. Ali zbog vremenskih prilika bilo je manje prskanja vinograda i upotrebe kemisjkih sredstava, zbog čega je vinova loza mnogo zdravija nego što je to bilo prošle godine. Zato se može očekivati da će ove godine biti dobro i kvalitetno vino, iako će ga biti u manjim količinama. Ali u Srijemu se danas više pije pivo nego vino, što sve govori o tome da Srijem više nije vinski kraj barem ne u onoj mjeri kako je to bilo prije”, kaže predsjednik HKPD Matija Gubec Ruma Pavle Škrobot, dodajući da unatoč tome običaji vinogradara i berbe grožđa, još uvijek živi: “Kada su naši preci ovdje naseljavani dobijali su od vlastelinstva po komad zemlje koji je bio namijenjen upravo sadnji vinove loze.Bilo je oprijedeljeno po 10 do 12 ari za svako kućanstvo, kako bi svaka obitelj mogla da se prehrani. Ta tradicija je ostala i kod nas danas iako rijetkih. Ostala nam je još po neka okućnica gdje i dalje proizvodimo vino ili rakiju. A u spomen na vremena lada su Brežani to radili masovnije, mi organiziramo Grožđebal, našu igranku, kada simbolički napravimo svoj vinograd koji zajedno beremo. I tako se uz zvuke tambure, prisjetimo dobrih starih vremena”, kaže Škrobot.

 

Da se ne zaboravi

I ove godine dvorište hrvatske udruge u Rumi bilo je okićeno grožđem, slanim kiflama, jabukama i perecima, koje su članovi udruge te večeri brali i degustirali: “Ovaj običaj se kod nas zadržao do današnjih dana bez obzira što se u suvremenom dobu malo obitelji u Rumi bavi vinogradarstvom.Jedna od njenih specifičnosti je da se dvorište našeg Društva ukrasi sa vinovom lozom, jabukama i perecama, a uvijek tu budu i naši tamburaši koji nas uveseljevaju na igranci. Dajemo najveći naglasak na njegovanje običaja i naše tradicije. Naša udruga njeguje više običaja vezanih za našu zajednicu ovdje u Rumi. Osim igranke u povodu berbe grožđa, organiziramo i igranke u povodu završetka žetve, blagdana sveta Tri kralja i sve su to manifestacije koje se održavaju u određeno vrijeme svake godine sukladno vremenu koji se poklapa sa tim radovima. Nama je ti iznimno važno, prvenstveno kako bi i naši mladi to isto praktikovali u u nekim budućim vremenima i tako se prisjetili lijepih običaja naših predaka”, ističe tajnik Društva u Rumi.

 

Nikola Jurca.

 

 

 

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.