RAZGOVOR: ZLATKO KOLARIĆ, ČETVRTI POČASNI DOŽIVOTNI PREDSJEDNIK HKPD MATIJA GUBEC RUMA

01/01/2016

Na 111. Skupštini HKPD Matija Gubec iz Rume, koja je održana prošle godine, Zlatko Kolarić višegodišnji predsjednik u dva mandata, izabran je za četvrtog počasnog doživotnog predsjednika hrvatske udruge iz Rume. Kako kaže, član je HKPD Matija Gubec od svoje četvrte godine života, kada mu je otac preminuo i kada na prijedlog njegove majke Miroslave umjesto njegovog pokojnog oca Franje, upisan on kao novi tada sigurno, najmlađi član društva.Aktivan član je od 1964. godine kada je krenuo na metalostrugarski zanat. Tada sa u društvu ukazala potreba za angažiranjem nekoga tko bi izdavao knjige u knjižnici udruge. Zlatko se tada prihvatio te obaveze, i sa nepunih 15 godina života, počinje njegov aktivan život u društvu.

 

ANAGAŽIRANOST U SEKCIJAMA DRUŠTVA

 

Već sa 16 godina, Zlatko Kolarić priključuje se diletantskoj sekciji društva i počinje da glumi, kada upoznaje i svoju sadašnju suprugu Jerku. 1967. godine biva izabran kao omladinac u Upravni odbor društva, a već 1973. postaje tajnik u udruzi, da bi 1980. godine na prijedlog legendarnog Miše Kuna bio izabran za potpredsjednika društva, kao član iz redova radničke klase: „Već 1984. godine izabran sam za predsjednika društva. Prvi sam predsjednik društva koji je obavljao tu funkciju 6 godina, od 1984. do 1990. godine. Za vrijeme mog mandata 1983. godine, izgradili smo prostorije za rad udruge uz pomoć lokalne samouprave vraćena u posed na upravljanje. Uz pomoć dobrovoljnih priloga, nas članova društva, uspjeli smo izgraditi naše prostorije. U to vrijeme, i mladi i stari su se uključili u sve aktivnosti zidanja i gradnje i u to vrijeme osetno se povećao i broj članova društva. Nakon toga i žene i bake iz Rume su uzele učešće i tada izradile 12 muških i 12 ženskih nošnji, koje mi i danas čuvamo u našim prostorijama“, kaže Zlatko. Danas Zlatko sa ponosom kaže da je sretan i zadovoljan što je u to vrijeme uspeo okupiti tim koji i dan danas uspješno radi u društvu, a za sebe kaže da mu je društvo pored crkve, druga kuća u koje rado odlazi svako veče i kako voli za sebe da kaže, među najaktivnijima je i kao počasni predsjednik, prisustvuje na svim sednicama, a član je i Izvršnog odbora društva.

 

PREDSJEDNIK UDRUGE I U NAJTEŽIM VREMENIMA

 

U najtežim ratnim vremenima, devedesetih godina, 1996. godine, Zlatko je ponovno izabran za predsjednika hrvatske udruge u Rumi. Kako kaže, tada mu nije bilo nimalo lako, s obzirom da su mnogi odlazili iz udruge a neki su se i odselili, i rijetko ko se htio prihvatiti te obaveze: „I pored otegotnih okolnosti, prihvatio sam ponovno funkciju predsjednika društva 1996. godine i od tada sam predsjednik bio, punih 12 godina. 2005. godine 15 tamburaša našeg velikog orkestra se odselilo i bilo je potrebno povećati članstvo i okupiti nove članove tamburaškog sustava. Uz pomoć Josipa Jurce koji je preuzeo pionirsku školu za tamburu, počelo je omasovljavanje društva. Sve do devedesetih godina društvo je brojalo oko 270 članova, a ponovnim početkom rada društva uspjeli smo povećati članstvo na kome sam se ja lično angažirao, da bi danas društvo brojalo oko 420 članova. I pored teških vremena, 2001. godine uspeli smo izgraditi novu zgradu sa potkrovljem, što smatramo našim najvećim poduhvatom. Zgrada je izgrađena najvećim dijelom sredstvima sakupljenim od dobrovoljnih priloga prijatelja društva, a veliku pomoć pri izgradnji tada nam je pružio Milenko Guš, koji je sazidao objekat“. Od tada u novim prostorijama društva, počinju češće da se organiziraju slavlja, povodom završetka žetve, kada su kraljci, a često se održavaju i igranke, koje su tada bile vrlo posećene.

 

VELIKI TAMBURAŠKI ORKESTAR TEMELJ DRUŠTVA

 

Vremenom, Veliki tamburaški orkestar i škola tambure koja djeluje u sklopu sekcija društva, postala je temelj hrvatske udruge iz Rume. Danas se smatra da je tamburaški sustav iz Rume, jedan od najuspješnijih na ovim prostorima, što su nebrojano puta pokazali tamburaši iz Rume, osvajajaću veliki broj nagrada i priznanja. Od 1964. Za vrijeme predsjednika Zlatka Kolarića u Rumi se održava i Festival tamburaških društava Vojvodine, čiji je osnivač upravo HKPD Matija Gubec iz Rume, kada su tamburaši i imali svoj prvi nastup: „Članovi koji pohađaju školu tambure, ne plaćaju članarinu i ono što je specifično za rad našeg društva jeste, da je ono otvoreno za sve, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Kod nas mogu da dođu svi ljudi dobre volje, kao i djeca koja žele naučiti svirati tamburu“. Danas poslije sada već više od 50 godina aktivnog života u društvu, Zlatko kaže da je sretan i ponosan što se društvo održalo do današnjih dana, ali isto tako što su se i u bliskom okruženju osnovale nove hrvatske udruge. U njegovoj obitelji svi su članovi društva, uglavnom sviraju tamburicu osim njega, koji je bio angažiran u nekim drugim poslovima: „Nisam ni mogao sanjati da ću biti tajnik društva deset godina, da ću biti predsjednik društva najprije 6 pa poslije 12 godina i na kraju da ću biti četvrti počasni predsjednik društva, što je izuzetno velika čast. Posle toliko godina mogu reći jedino, da mi je drago što sam uspeo stvoriti uspješan tim koji i danas radi, a za uspjeh u svom dugogodišnjem radu, svakako dugujem zahvalnost mojoj obitelji, od koje sam uvijek imao punu podršku“, kaže na kraju razgovora Zlatko, navodeći da će i dalje biti aktivan u društvu i truditi se da svojim angažovanjem pomogne kako bi se nastavio rad na očuvanju tradicije i kulture Hrvata iz ovog dijela Srijema.

 

Suzana Darabašić

 

 

 

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.