RUMLJANI U POSJETU MAĐARSKOJ

27/06/2015

DANI HRVATA U KOLJNOFU

 

U okviru manifestacije „Dani Hrvata“ Veliki tamburaški orkestar Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Rume održao je 27.lipnja 2015. godine, cijelovečernji koncert u Kulturnom i konferencijskom centru Franz Liszt u Šopronu u Mađarskoj. Šopron je administrativni centar narodne samouprave gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj a rumski tamburaši su gostovali u Mađarskoj kao gosti Hrvatskog kulturnog društva iz Koljnofa, hrvatskoga sela na oko pet kilometara od grada Šoprona.

Veze između gradova Rume i Šoprona kao i hrvatskih zajednica u oba grada uspostavljena je zahvaljujući plemićkoj obitelji Pejačević koja je imala veliki povijesni značaj za razvoj i Koljnofa i Rume. U okviru te suradnje članovi Društva iz Koljnofa već su gostovali u Rumi tijekom prošle godine na koncertu HKPD „Matija Gubec“ povodom Dana Društva.

Suradnja koljnofskih Hrvata uspostavljena je i sa Zavičajnim muzejom u Rumi u kojem je prošle godine organizirana izložba „Likovna baština obitelji Pejačević“.

Interesentno je napomenuti da je Koljnof dugo vremena bilo gotovo čisto hrvatsko selo, da su se Hrvati u ovaj kraj počeli doseljavati još koncem 16 stoljeća i da su do dana današnjeg uspjeli sačuvati svoj izvorni starohrvatski jezik čakavskoga narječja koji se u Hrvatskoj već dugo ne govori. U samom gradu Šopronu Hrvata nikada nije bilo mnogo, danas ih ima oko 500 duša ali u njemu djeluju čak tri hrvatske institucije: Šopronsko hrvatsko kulturno društvo, Čakavska katedra (jedina takva van teritorije Hrvatske) kao i ogranak Matice Hrvatske ( druga takva u Mađarskoj prva se nalazi u Pečuhu) a ujedno je Šopron i centar hrvatske narodnosne samouprave u Zapadnoj Mađarskoj.

Rumski tamburaši su se predstavili sa svojim prepoznatljivim repertoarom a nastupili su sa čak tri vokalna solista: Marija Ratančić, Katarina Atanacković i Dušan Stupar. Okosnica njihovog nastupa činile su srijemske zavičajne pjesme od kojih je veliki broj napisao dirigent orkestra Josip Jurca a izvedeno je i par klasičnih evergreen i tamburaških skladbi. Domaća publika je rumske tamburaše izuzetno toplo prihvatila a koliko je njihov nastup bio uspješan najbolje govori to što su na bis izlazili čak tri puta.

Prije subotnjega koncerta za goste iz Rume je organiziran obilazak grada Šoprona i okolice gdje ih je sa povješću cijeloga toga kraja upoznao domaćin predsjednik Hrvatskoga kulturnoga Društva iz Koljnoga Franjo Pajrić.

NIKOLA JURCA

 

 

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.