CIJELOVEČERNJI KONCERT U RUMI

13/05/2015

40 GODINA UMJETNIČKOG RADA DUŠANA STUPARA

Svečani godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD “Matija Gubec” koji je ove godine bio posvećen 40-oj obljetnici umjetničkog rada vokalnog soliste Društva Dušana Stupara održan je u Velikoj sali Kulturnog centra u Rumi u nedjelju 31.svibnja 2015. godine. Pored slavljenika Dušana Stupara na koncertu je nastupilo još troje vokalnih solista: Marija Ratančić, Katarina Atanacković i Dunja Divić. Veliki tamburaški orkestar se i ovom prilikom svojoj rumskoj publici predstavio svojim prepoznatljivim opusom. Koncert je počeo sa pjesmom “Rumo lepotice” u izvođenju Dušana Stupara a koja je postala već i svojevrsna himna ovog orkestra a napisao ju je dirigent Velikog tamburaškog orkestra Josip Jurca. Potom su izvedene i dve instrumentalne skladbe “Koncertno kolo” Ivana Zajca i “Skitalačka” Tihomila Vidošića. Dunja Divić se potom predstavila sa tri pjesme; najprije je otpjevala pjesmu “Zašto nisam golubica” P.Peršića a za koju je aranžman napisao Josip Jurca a potom i sa dvije pjesme poznatog skladatelja starogradskih pjesama Darka Kraljića: “Somborske ruže” i “Čamac na Tisi”. Marija Ratančić se takođe predstavila sa tri pjesme “Zora rudi” Jovana Adamova u aranžmanu Dubravka Isakova, poznatim svjetskim klasikom “Que sera sera” u aranžmanu Josipa Jurce i pjesmom “Lolo moja bećarino”. Nakon nje na sceni je nastupila i Katarina Atanacković koja je najprije izvela poznatu tamburašku pjesmu “Đenka”, potom pjesmu “Prodavačica ljubičica” Jose Padila u aranžmanu Ferenca Kovača i na kraju poznatu zabavnu pjesmu Doris Dragović “Željo moja” u aranžmanu Josipa Jurce. Kako je koncert započeo, tako je i završio, sa slavljenikom Dušanom Stuparom u glavnoj ulozi, koji je najprije izveo pjesmu “Fijakerist” Save Vukosavljeva, potom pjesmu “Sećanja” Milana Prunića u aranžmanu Josipa Jurce, pa poznatu tamburašku pjesmu “Da sam imo šaku dukata” a svoj nastup je završio sa tri pjesme Josipa Jurce “Stara vremena”, “Moj kićeni Srem” i “Svirci moji”.

Na samom početku koncerta sve nazočne goste pozdravio je predsjednik Društva Pavle Škrobot. Od visokih uzvanika bili su nazočni, između ostalih: Darko Sarić-Lukendić, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, Stevan Kovačević, član opštinskog vijeća Rume zadužen za kulturu, Svetislav Damjančuk, načelnik Odeljenja društvenih djelatnosti opštine Ruma, iriški župnik Blaž Zmajić, predsjednici HKUD “Jelačić” iz Petrovaradina i HKUD “Tomislav” iz Gilubinaca Petar Pifat i Vladimir Čačić i drugi.

Slavljeniku Dušanu Stuparu je tijekom koncerta je prigodom 40 godina njegovog umjetničkog rada dodjeljen prigodan dar-srebrnjak od strane predjednika Društva Pavla Škrobota.

Ulaz na nedjeljni koncert je, kao i uvijek, bio besplatan ali su svi zainteresirani posjetitelji mogli ostaviti svoj dobrovoljni prilog za rad Škole tambure pri Društvu.

Pri završetku koncerta za sve njegove sudionike i goste je u prostorijama Društva priređena prigodna večera.

 

 

NIKOLA JURCA

 

Copyright © 2019 HKPD Matija Gubec. All rights reserved. Made by CNT.